JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Refser kutt i pappaperm

Fellesforbundets leder Arve Bakke frykter for likestillingen med blåblå kutt i pappaperm og økning av kontantstøtten.
Fellesforbundets leder Arve Bakke mener regjeringen driver dårlig likestillingspolitikk.

Fellesforbundets leder Arve Bakke mener regjeringen driver dårlig likestillingspolitikk.

Terje Pedersen, ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

– Dette er et stort skritt tilbake for det likestilte samfunn, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han ledet an i fjorårets lønnsoppgjør da gutta i industrien kjempet fram to ukers betalt pappapermisjon ved fødsel. Nå mener han at den nye regjeringen reverserer likestillingen. Pappapermen kuttes fra 14 til ti uker, og mange grupper kan rett og slett slippe pappapermen med en «tillitsbasert» egenerklæring til Nav. Økte barnehagepriser, økning av kontantstøtten og en mulig utvidelse av den er Arve Bakke heller ikke spesielt glad for.

Ikke bare marked

– Hvis man er opptatt av at menn og kvinner skal ha like muligheter i samfunnet og være likt verdsatt, ja, da må man være villig til å føre en politikk som styrer mot dette. Markedet ordner ikke dette alene, sier forbundslederen til ANB.

– Det var derfor det var så viktig for oss å få betalt pappaperm ved fødsel for alle fedre også, legger han til.

For Fellesforbundet handlet det ikke bare om at det var urettferdig, at noen hadde betalt disse 14 dagene og andre ikke.

– Det handlet om å la far stille opp disse 14 dagene, og få lov til å ta ansvar ved fødselen. Nå er det i alle fall ikke en økonomisk hindring for å gjøre det, sier Bakke.

Han mener det er helt innlysende at hvis fordeling av fødselspermisjonen blir mer fritt, og regjeringen samtidig legger til rette for å være lenger hjemme med kontantstøtteordningen, så er det mor som blir hjemme.

Lønn bestemmer

– Da har du gitt opp politisk og latt markedet styre dette. Og hva er markedet her, jo det er arbeidslivet. Det er lønnsnivået til far som bestemmer, og det er gjennomgående høyere, så han blir der ute. Man forventer at han skal være i arbeidslivet og hun hjemme. Taperne er ungene. Noen barn får mye sterkere tilknytning til den ene forelderen. Dette tar ungene med seg videre i voksen alder, slår Bakke fast.

– Høyresiden sa jo i valgkampen at de hadde mer tro på far enn som så, men nå budsjetterer de med store innsparinger fordi endringene i fedrekvoten vil føre til at mor blir mer hjemme?

– Ja, men det er jo fagfolket som budsjetterer. De baserer seg på virkeligheten, som er en annen enn den som var i valgkampen.

Trykk og mottrykk

– Dette er ikke bare klassisk trykk og mottrykk i politikken da, at det på enkelte områder innen likestillingen har gått for fort for velgeren i gata?

– Nei, det tror jeg ikke. For mannen i gata eller velgeren synes det er flott at de fikk pappaperm ved fødsel. De synes også at det er flott med foreldrepermisjonen vi har. Og hvis de mener at de skal få velge selv, og hun helst vil være hjemme, så er grunnen til det at vi har hatt et kjønnsdelt samfunn i generasjoner. Men permisjonsretten får man ikke bare for at staten skal gi folk penger. Det er et virkemiddel for å øke fødselstallet og sørge for økt likestilling. Da kan du ikke bare legge til rette for den ene parten. Hun blir taperen på både lønn og pensjon. Hvis fødselspermisjon skal være opp til familien, skal likelønn også være det, spør Bakke retorisk.

Han avrunder med å slå fast at han frykter ytterligere for det videre likestillingsarbeidet hvis regjeringen fortsetter i samme spor. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse