JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til aksjon mot innleie

Det er viktig å stå på barrikadene. Det mener klubbleder i YIT i Bergen, Øyvind Landsvik. Denne uka startet EL & ITs aksjonsuke for å dokumentere sysselsettingsforholdene rundt om i bedriftene.

csd@lomedia.no

I løpet av denne og neste uke skal tillitsvalgte og klubbledere rundt om i EL & ITs medlemsbedrifter kartlegge hvordan arbeids- og ansettelsesforholdene er i bransjen. Klubbleder i YIT Bergen, Øyvind Landsvik, er også klar til dyst.

– Vi skal arrangere et møte med ledelsen i vår bedrift. Vi har ikke hatt noen tradisjon for paragraf ni-møter hos oss, men heller holder AU-møter fem til seks ganger i året hvor vi tar opp temaer som omfatter blant annet ansettelse, inn- og utleie, sier han. Landsvik frykter ingen avvik når han skal sette seg ned med ledelsen og diskutere hvordan sysselsettingen foregår i YIT I Bergen. I dag føler han nemlig at samarbeidet i bedriften er veldig bra. Slik har det imidlertid ikke alltid vært.

– Vi hadde en episode i 2008. Her mente vi at bedriften burde ansette de som var “ledige” gjennom Adecco. Dette ville ikke bedriften. Det ble tvist, sier Landsvik. Tvisten ble løst gjennom en rask avgjørelse mellom partene. Men så ble det ny tvist rundt tolkningen av denne tvisteavgjørelsen.

– Denne tvisten gikk nesten helt til arbeidsretten, men så ble det inngått forlik. Før tvisten ble løst hadde ledelsen lokalt uttalt at de ikke ville gå inn på en ny runde med innleie, da den krevde så mye ressurser i organisasjonen, forklarer Landsvik. Etter dette har det ikke vært noen konflikter med innleie i YIT Bergen kan Landsvik opplyse om.

Hardt press

Selv om Landsvik er trygg på at det ikke vil bli avdekket noe hos YIT i Bergen, er det likevel andre bedrifter som sikkert vil finne ut at det er svikt i ansettelsesforholdene, der bedrifter leier inn billig arbeidskraft samtidig som både tariffavtaler, hovedavtalen og arbeidsmiljøloven blir brutt. Han håper aksjonsuka til EL & IT vil sette en stopp for dette. Det er hard konkurranse i markedet om dagen, og dessverre tror Landsvik at mange ledere rundt om kun tenker profitt i stedet for kvalitet og sikkerhet.

– Bransjen er under hardt press, det både ser og opplever vi. Det er også ofte da enkelte ledere velger entreprenørfirma etter pris foran kompetanse og kvalitet. Vi som jobber i elektrobransjen må kjempe for at firmaer som får byggekontraktene har de kvalifikasjonene som kreves. Derfor er det viktig at vi i EL & IT kjører aksjoner som dette, slår han fast. Han forteller at hvis og når innleie skjer hos YIT, er det folk fra samme bransje som blir hyret inn for å påta seg jobben. Og de får da de samme lønnsbetingelser og rettigheter som en fast ansatt.

Store prosjekter

Utviklingen med innleie er noe som kommer til å bre mer og mer om seg i bransjen frykter Landsvik. Han er glad for at det fremdeles er regulering i elektrikerbransjen, der ansatte må kunne vise til faggodkjennelse for å kunne påta seg arbeid. Slik er det dessverre ikke lenger i alle fag.

– Hos oss er det heldigvis slik at de som blir leid inn også skal være organisert, men vi vet ikke om dette vil bli tilfelle med en ny leder, en som kanskje ikke bryr seg om dette med fagforbund, organisering eller tariffavtaler. Derfor er det blitt mer og mer viktig at vi hele tiden er på vakt, og får tatt ulovligheter eller urettferdig spill i arbeidslivet ved roten umiddelbart, sier Landsvik.

Mer forberedelse

Alle distrikter og fagforeninger i hele landet blir oppfordret til å delta i aksjonsuka. Tillitsvalgte skal protokollføre møtet og dette skal så sendes tilbake til forbundet sentralt. Samtidig ønsker EL & IT å vite hvor mange klubber som har deltatt i aksjonen. At det skulle bli aksjonsuke i år, har vært kjent, men når det skulle skje fikk man først beskjed om en og en halv uke før aksjonen skulle tilta. For sent, mener Landsvik.

– Det er veldig vanskelig å rydde kalenderen på så kort varsel. Det er travle dager for oss som jobber i bransjen om dagen. Ikke alle jobber i store bedrifter, og derfor tror jeg at mange fra de små bedriftene ikke vil komme til å få tid til å gjøre de nødvendige undersøkelsene som forbundet ønsker. Jeg vil råde alle i forbundsledelsen og de som er ledere i distriktene og i fagforeningene, til å informere om slike aksjoner langt tidligere. På den måten vil alle få muligheten til å ta møtene som er nødvendig for å finne ut om bransjen og bedriftens ledere rundt om i landet, driver med fair play når de ansetter folk, slår Landsvik fast.

Annonse

Flere saker

Annonse