JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vinner alltid

Det var en seiersikker LO-leder som besøkte de streikende maskinkjørerne i Åsmund Pettersen & sønn på Jevnaker. LO taper ikke slike streiker.

torgny.hasaas@lomedia.no

– De ti siste åra har vi hatt åtte konflikter om å opprette tariffavtaler, og vi ha vunnet alle, sa LO-leder Roar Flåthen til de åtte streikende i firmaet Åsmund Pettersen & sønn. De har vært i streik i tre uker og kravet har vært så enkelt som å få opprettet tariffavtale. Det har arbeidsgiveren sagt nei til.

En rekke fagorganiserte i Oppland og Buskerud stilte opp, forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund kom til plassen foran Coopen på Jevnaker. De første dagene hadde de streikende stilt seg opp utenfor porten til bedriften, men de siste to ukene har de okkupert plass utenfor det sentralt beliggende kjøpesenteret.

– Streiken er nå inne i en viktig fase, sa LO-lederen.

– Det er viktig at dere står løpet. Neste uke, når dere har streika i en måned må partene til riksmeklingsmannen, forklarte Flåthen.

– Hvorfor tar du tida til å besøke de streikende?

– Det er viktig å bakke opp de som krever sin rett. Vise at de har fagbevegelsen i ryggen. De siste ti årene har vi hatt åtte slike konflikter og vi har vunnet alle, svarte han på LO-Aktuelts spørsmål. Det at vi har så få slike konflikter viser at det er unntaksvis at arbeidsgiverne er så steile som Pettersen på Jevnaker.

– Har du noe råd til dagligleder Christian Bruun hos Åge Pettersen & sønn?

– Du burde bare gi deg. Denne streiken har du ingenting å tjene på, sa LO-lederen. Han lovte de streikende å bruke tid under 1.mai-talen på Youngstorget til å nevne streiken.

– Kan det være aktuelt med sympatistreik?

– Det er noe vi kan vurdere, men det blir ikke like enkelt som i en restaurant hvor en sympatiaksjon kan stopper råvarene, svarer Flåthen.

Roar Andersen er en av de streikende. Han har vært organisert i 16-17 år og har jobbet hos Pettersen og sønn siden 2006.

– Da dere leverte inn kravet om å få tariffavtale i mars 2009, trodde dere at det skulle bli så mye bråk?

– Nei, vi trodde at dette bare skulle være en proforma sak.

– Har dere opplevd noe tilsvarende før på Jevnaker?

– Da må vi tilbake til Randsfjordskonflikten før krigen, sier Andersen.

Randsfjordskonflikten varte fra 1930 til 1936 med Jevnaker som sentrum, også da dreide seg om å opprette tariffavtale. Skogeierne ville at fløting av tømmer skulle settes ut på anbud, mens fløterne ville ha tariffavtale. I 1936 fikk fløterne tariffavtale.

Forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, var også til stede i vårsola på Jevnaker.

– Nei, vi har ikke hatt noen kontakt med arbeidsgiveren, men hvis de er interessert i å inngå en tariffavtale så stiller vi opp med en gang, sa forbundslederen.

– Dette er et gufs fra fortida, og det burde være helt unødvendig å streike for tariffavtale i 2010, sier Hagensen. Sist forbundet hadde en slik streik var i 1987.

– Det som er positivt er det samholdet som jeg ser blant de streikende. Det gleder meg, sier hun.

Ordføreren i Jevnaker kommune, Hilde Brørby Fivelstad, fra Arbeiderpartiet var også på plass.

– Det er trist at det er nødvendig med streik, sier hun til LO-Aktuelt. Hun bekrefter at firmaet har en rammeavtale med kommunen, og hun berømmer bedriften for å utføre godt arbeid.

– Det er flinke folk, sier Fivelstad, men kommunene kan ikke stille krav utover at firmaene skal ha skatteattest, HMS og lønns- og arbeidsvilkår på plass.

Fra Raufoss kom Jern & metall med fana og Arbeidsmandsforbundet i Hedmark og Oppland. Leder i Utdanningsforbundet på Jevnaker, Eyvor Jahren, kom med et ferskt årsmøtevedtak og 8000 kroner i støtte til de streikende.

– Hva synes du om at LO-lederen kommer for å støtte dere?

– Jeg er glad jeg har ham på vår side, sier Roar Andersen med et smil og ser på den store LO-lederen.

– Det er bra at han kan prioritere å komme hit. Det sier litt om hvor viktig de synes det er, sier Andersen.

Han er svært glad for all støtten han får. OVer 4000 mennesker har blitt med i Facebookgruppa: «Støtt de som må streike for å få tariffavtale!»

– Er det noen på Jevnaker som ikke har støttet dere?

– Her på Jevnaker har vi støtte fra alle. Jeg har ikke hørt en som har uttalt seg mot streiken, sier Andersen.

Og mer støtte har det strømmet fra Norsk Arbeidsmandsforbund (alle avd. fra 1-9), Opplæringsforbundet Jevnaker, LO-Sør-Gudbrandsdal, EL&IT forbundet Gjøvik, Fellesforbundet avd. 603 og avd. 670, Byggfag Drammen-Bærum, Hunton Arbeiderforening så langt.

Annonse
Annonse