JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erikssons helomvending

I 2009 ville Robert Eriksson redusere bedriftenes lønnsplikt til permitterte til tre dager. Som fersk minister øker han til rekordhøye 20 dager.
Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) gjør det dyrere for bedriftene å permittere, og håper dette gjør at færre blir permittert.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) gjør det dyrere for bedriftene å permittere, og håper dette gjør at færre blir permittert.

Kristian Brustad

frode@lomedia.no

Regjeringas forslag om at bedriftene skal ta en mye større del av regninga ved permitteringer skaper bekymring rundt om i landet.

Fra 1. januar må bedriftene betale lønn de første 20 dagene når ansatte permitteres – en dobling fra dagens nivå på 10 dager.

Det er arbeidsminister som sender regninga til bedriftene, og den rammer særlig hardt i industrien og bygg og anlegg, som er utsatt for konjunkturer som går opp og ned.

Fagbevegelsen frykter bedriftene ikke vil ta den nye regninga på 20 dager ved permitteringer, og heller sparke folk.

Endret mening fra 2009

Økningen til 20 dager står i sterk kontrast til hva Eriksson mente for fire år siden, da han var stortingsprepresentant fra Nord-Trøndelag.

I 2009 var Eriksson opptatt av den vanskelige situasjonen ved hjørnesteinsbedriften Aker Verdal. Verftet gikk med underskudd og Eriksson mente politikerne måtte bidra med det de kan for å avhjelpe situasjonen.

– Vi må fjerne karensdager for den permitterte, samtidig som arbeidsgiverens lønnsplikt reduseres til tre dager i starten av permitteringsperioden, sa Eriksson til Trønder-Avisa 6. juli 2009.

Nå forsvarer han en økning fra 10 til 20 dagers lønnsplikt til bedriftene.

– Alle regjeringer har endret perioden for lønnsplikten ut fra hvordan konjunkturene er. I 2009 var det 18.000 permitterte. Nå er det 3.000, og arbeidsmarkedet ser bra ut for 2014, sier Eriksson.

Han vil at færre bedrifter skal benytte seg av permitteringer.

– Dette vil gjøre det mindre attraktivt å permittere ansatte, sier han.

Arbeidsgiverne er kritiske

Flere NHO-foreninger har rykket ut med kritikk av regjeringens innstramming i muligheten for å bli permittert. Blant kritikerne er Byggenæringens landsforening (BNL).

– Vi får nå så mange bekymringsmeldinger fra bedrifter om det nye permitteringsregleverket, at vi ikke er i tvil. Innstrammingen er en driver i retning av at arbeidsgivere skal si opp sine fast ansatte. Det er vi sterkt imot, uttalte Sandnes på Oslofjordkonferansen i regi av Fellesforbundet onsdag.

BNL vil sammen med Norsk Industri og Fellesforbundet be om et møte med de blå politikerne, og håper innstrammingen kan reverseres allerede ved revidert nasjonalbudsjett i mai.

Eriksson kommer ikke bransjen i møte.

– Jeg vil ha et permitteringsregelverk som frigjør arbeidskraft til de bedriftene som mangler sysselsetting. Min jobb er å sørge for en god arbeidsmarkedspolitikk for alle sektorer og alle arbeidstakere og arbeidsgivere, sier han.

– Bedrifter i byggebransjen og industrien frykter å miste viktig kompetanse om de må si opp folk i stedet for å permittere. Hva sier du til dem?

– Jeg skjønner ikke at man risikerer å miste kompetanse når det er så lave permitteringstall som vi har i dag, og så lav ledighet. Det kan dessuten ikke være en økning på ti dager i arbeidsgivernes lønnsplikt som gjør at de mister kompetanse, mener Eriksson.

Ingen trøst til Verdal

Klubbleder Ståle Johansen ved det som før het Aker Verdal, og nå heter Kværner Verdal, mener de ansatte er i samme vanskelige situasjon som da Eriksson engasjerte seg for verftet i 2009. I mellomtida har det vært travelt, med mye innleie, men etter mars 2014 står bedriften uten arbeid på eget verft. Da kan de økte kostnadene ved permitteringer føre til at bedriften i stedet velger oppsigelser.

– Denne politikken er strake veien tilbake til løsarbeidersamfunnet, der arbeidsfolk flyttes fra sted til sted som kveg, advarer klubbleder Johansen i Adresseavisa.

Arbeidsminister Eriksson mener situasjonen er en annen enn i 2009.

– Under finanskrisen i 2009 så arbeidsmarkedet annerledes ut. Alle regjeringer justerer regelverket etter arbeidsmarkedssituasjonen.

Han mener Kværner Verdal selv må anstrenge seg for å finne løsninger på utfordringene.

– Usikkerheten vil alltid være der for et verft som Kværner Verdal i en global verden. Jeg synes imidlertid det er veldig defensivt om de allerede nå kalkulerer med at de skal tape alle anbud neste år, sier Eriksson.

– Deler du frykten for at bedriften velger oppsigelser, framfor permitteringer?

– Det må bli opp til ledelsen ved Kværner Verdal hvordan de løser utfordringene neste år, sier Eriksson.

Permitteringer

Når det er enighet mellom tillitsvalgte og bedriften om bruk av permitteringer, vil Nav betale dagpenger til de permitterte.

Før 1. januar har arbeidsgiver lønnsplikt de første ti arbeidsdagene. Etter 1. januar øker dette til 20 dager. Deretter overtar Nav ansvaret.

Det blir også innstramming i hvor lenge en person kan få dagpenger under permittering. Dette minker fra 30 uker i 2013 til 26 uker i 2014.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Permitteringer

Når det er enighet mellom tillitsvalgte og bedriften om bruk av permitteringer, vil Nav betale dagpenger til de permitterte.

Før 1. januar har arbeidsgiver lønnsplikt de første ti arbeidsdagene. Etter 1. januar øker dette til 20 dager. Deretter overtar Nav ansvaret.

Det blir også innstramming i hvor lenge en person kan få dagpenger under permittering. Dette minker fra 30 uker i 2013 til 26 uker i 2014.