JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dialog med ESA

EFTAs overvåkningsorgan ESA åpnet i juli i fjor sak mot Norge fordi overvåkerne mener at den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter er i strid med EØS-avtalen. Onsdag møtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ESA-ledelsen.

Arbeidsministeren tok opp saken med ESA fordi EFTAs overvåkingsorgan og Norge er uenige om hvordan Norge har tatt ILO-konvensjonen inn i norsk lov. Konvensjonen forplikter Norge til å sikre arbeidstakerne rettigheter i offentlige kontrakter.

Bryter med EU utsendingsdirektiv?

ESA mener at de norske reglene bryter med direktivet om utsendte arbeidstakere og EØS-retten for øvrig, og bestrider norske myndigheters adgang til å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår som bare gjelder i offentlige kontrakter.

– Vi ønsker å sikre at det offentlige skal opptre som en seriøs aktør med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår og gå foran som et godt eksempel. Dette må til for å bekjempe sosial dumping, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ifølge den norske EU-delegasjonens nettsider. Her understreker hun at hun ønsker dialog med ESA for å om mulig å finne en løsning.

Allmenngjøringsloven igjen

Dersom Norge skulle etterkomme ESA i denne saken, vil det bety at Norge må gjøre vesentlige endringer i den norske allmenngjøringsordning eller alternativt å innføre lovfestet minstelønn. I møtene med ESA understreket Bjurstrøm at dette ikke er aktuelt, heter det videre på EU-delegasjonens nettsted.

Bakgrunn i EU-dom

ESAs sak mot Norge har sin bakgrunn i den såkalte Rüffert-dommen fra EU-domstolen. ESA mener at de norske reglene har så mye til felles med de tyske at også norsk rett er i strid med EØS-retten - hovedsakelig fordi forskriften ikke skal være i overensstemmelse med EUs utsendingsdirektiv og fordi den forskjellsbehandler offentlig og privat sektor.

Norske myndigheter mener imidlertid at forholdene i Norge er annerledes enn det som var utgangspunktet i Tyskland, og at Rüffert-dommen dermed ikke er et relevant.

Blant annet har Norge tatt ILO-konvensjonen inn i norsk lov. Det hadde ikke Tyskland gjort. I tillegg er norsk regelverk vesentlig annerledes inn det tyske, mener arbeidsministeren. EU-domstolen vurderte heller ikke reglene for offentlige anskaffelser i saken fra Tyskland.

– I tråd med EU-direktiv

Fra norsk side understrekes det også at Norge har implementert ILO-konvensjonen i overensstemmelse med utsendingsdirektivet og at regelverket for offentlige anskaffelser tillater at det stilles krav i henhold til utsendingsdirektivet så lenge det ikke er diskriminerende.

Dersom ESA og Norge ikke kommer til enighet, kan saken havne i EFTA-domstolen.

Annonse

Flere saker

Annonse