JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fedrekvoten trues av Høyre

I Danmark har de fjernet fedrekvoten og sliter med å få pappaer til å ta sin del av permisjonen. Høyres Erna Solberg innrømmer at konsekvensene av Høyres forslag i helga om å fjerne fedrekvoten kan føre til at færre fedre tar ut permisjon, men vil gjøre det likevel.

nina.hanssen@lomedia.no

LOs nestleder Gerd Kristiansen raser nå mot Høyres vedtak om å fjerne fedrekvoten.

– Dette er konservativt og et tilbakeskritt for likestillingen. En merkelig form for valgfrihet. Vi må få til tredeling og selvstendig opptjening for karene. Da blir det fart i uttaket for menn, sier hun til Aktuell.

Kvote er best

Sverige var i 1974 det første landet i verden som innførte lovfestet rett til pappapermisjon, og i dag er det flere svenske fedre som tar ut sin permisjon enn norske.

I Danmark fjernet de i 2001 ordningen med at to uker av permisjonstiden var forbeholdt far.

Argumentene for å ta vekk de to obligatoriske ukene, var det samme som vi har hørt fra talestolen på Høyres landsmøte i helga, at ordningen reduserte valgfriheten i familien.

Et annet argument var at de to ukene til far førte til høyere utgifter på det offentlige budsjettet.

Resultatet er at det i dag bare er 25 prosent av danske fedre som tar ut pappapermisjon.

Mens Danmark fjernet fedrekvoten beholdt altså Sverige, Norge og Island sin. I dag er ti uker av svangerskapspermisjonen med full lønn forbeholdt far i Norge, mens fedrene på Island kan ta ut tre måneder.

I Norge, der vi har pappaperm, tar nemlig 60 prosent av fedrene tar ut pappapermisjon..

I Sverige tar nesten alle fedrene ut permisjon. Det er mye som tyder på at det i de landene som har innført øremerket pappapermisjon er langt flere menn som tar ut pappapermisjon enn de som fjerner det.

Høyrekvinnenes forslag

Dette innrømmer også Høyres leder Erna Solberg. Men selv om hun stemte imot, går hun i dag ut og forsvarer vedtaket. Høyre ønsker å følge det danske eksemplet og fjerne fedrekvoten.

Overraskende nok var det Høyres kvinneforum, og avtroppende leder, Linda Cathrine Helleland, som fremmet forslaget om foreldrenes valgfrihet.

Vedtaket på Høyres landsmøte har ført til sterke reaksjoner i flere politiske leire, men det er lite som tyder på at dette vil være til hinder for regjeringssamarbeid verken til KrF og Venstre eller til Frp.

Rødgrønn protest

I Norge er ni av ti fedre hjemme i pappaperm. Statsminister Jens Stoltenberg er en varm tilhenger av fedrekvote. Sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) og justisminister Knut Storberget (Ap) har han skrevet flere leserbrev som forsvarer fedrekvoten de siste ukene.

– Å avskaffe fedrekvoten vil være dårlig for barn, dårlig for fedre og dårlig for kvinner. Det vil sette norsk likestillingspolitikk to tiår tilbake i tid, mener trioen fra regjeringen.

– Uten fedrekvoten ville langt færre fedre tatt ut permisjon og de ville tatt ut færre uker enn de gjør i dag. Før fedrekvoten kom i 1993, tok bare 2-3 prosent av norske fedre ut permisjon. Allerede i 1994 hadde tallet steget til 38 prosent. I dag tar de aller fleste fedre ut fedrekvoten. Det er lite sannsynlig at vi hadde fått denne økningen i fedres foreldrepengeuttak uten den lovbestemte fedrekvoten, mener de røde politikerne.

De er stolt over at Norge har klart å kombinere høye fødselstall med høy yrkesdeltakelse blant kvinner, men har også sett at barn og uttak av foreldrepermisjon betyr relativt mye for å forklare timelønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

– Faktisk kan hele 40 prosent av lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i privat sektor føres tilbake til barn, mener trioen.

Den rødgrønne regjeringen i Norge har signalisert at de ønsker å utvide fedrekvoten til 14 uker og gi flere fedre rett til pappaperm.

Parlamentarisk nestleder i SV, Heikki Holmås, kaller Høyres vedtak for et svik mot fedrene som har fått muligheten til å være mer sammen med ungene sine og det er et svik mot alle de kvinnene som har opplevd at dette betyr en skikkelig arbeidsdeling og likestilling hjemme.

Skyter seg selv i foten?

Mange er overrasket over at Høyre med dette vedtaket slår vrak på den likestillingstenkning som har rådd grunnen i årtier, men at dette har redusert avstanden mellom Frp og Høyre er det ingen tvil om.

Siv Jensen er den eneste partilederen som har omfavnet dette vedtaket.

13,6 uker til mor, 13,6 til far, 13,6 frivillig

Annonse
Annonse

13,6 uker til mor, 13,6 til far, 13,6 frivillig