JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd igjen

For tredje gang denne våren bryter Arbeidsmandsforbundet forhandlingene med NHO Service. Denne gangen er det på Service- og vedlikeholdsoverenskomsten.

ane.borrud@lomedia.no

Natt til lørdag 8. mai brøt Arbeidsmandsforbundet nok en gang forhandlingene med NHO Service.

– NHO Service kom med de samme kravene som til renhold og vakt; lavere ubekvemtillegg og overtidstillegg. De kom med krav om at tillegge skal beregnes ut i fra grunnlønn og ikke personlig lønn, noe som vil føre til lønnsreduksjon, sier forhandlingsleder Lise Myrvold.

Service- og Vedlikeholdsoverenskomsten er en relativt ny avtale – fra 1980-tallet. Da avtalen ble inngått var tanken at alle yrkesgrupper skulle ha sitt egen bilag. I dag er det fem bilag; Flyvedlikehold, Skadesanering, Vaktmestere, Industriservice og Flerfaglige tjenester (Facility service/ facility managment). Det er flere yrkesgrupper i dag som er tilknyttet avtalen som ikke har eget bilag, og som bare er omfattet av avtalens generelle del.

– Det bekymrer oss at flere og flere av de nye avtalene bare blir lagt til den generelle delen av denne overenskomsten, sier Myrvold.

Arbeidsmandsforbundet kom derfor med flere krav for å styrke den generelle delen av overenskomsten.

– Vi krevde det alle overenskomster har. 50 % overtid etter 37,5 timers arbeidsuke eller 9 timers arbeidsdag, og 100 prosent for overtid etter klokken 21.00, og på søndager og helligdager og dager før disse. Det fikk vi ikke gehør før.

Myrvold er oppgitt og forbannet over NHO Service.

– Det er alvorlig når de i lønnsforhandlinger angriper rettigheter som allerede ligger i avtalen. Dette er medlemmer som ikke har mye fra før. I tillegg vil de ikke gå med på bedringer av den generelle delen som vil gjøre avtalen bedre enn minstegrensene i loven. Dette er uakseptabelt, sier hun.

Dato for megling er ennå ikke satt.

Annonse

Flere saker

Annonse