JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledere vet ikke at de har IA-avtale

En undersøkelse i 2009 i statlige IA-virksomheter, er nedslående lesing. 13 prosent av lederne svarer at virksomheten ikke har IA-avtale, eller ikke vet om de har avtale.

anne.grete@lomedia.no

– Det er merkelig at 13 prosent av lederne svarer som de gjør. Det var jo bare IA-virksomheter som var med i undersøkelsen. Dette er ikke et godt utgangspunkt for IA-arbeidet, fastslår statssekretær i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), Inger-Anne Ravlum.

Vet mindre enn i 2006

Ravlum var invitert til en større NTL-konferanse om inkluderende arbeidsliv (IA) for å informere om IA-arbeidet i det statlige tariffområdet.

Undersøkelsen hun henviser til er utført av markedsanalyseselskapet Synovate Norge på oppdrag fra FAD.

Ledere er blant annet spurt om i hvilken grad statlige virksomhetene følger opp sykmeldte, slik IA-avtalen tilsier, og hvilke holdninger nøkkelpersoner har til avtalen.

Spørsmålene som ble stilt i 2009 er nesten identiske med spørsmålene i tilsvarende undersøkelse i 2006. Det tragiske er at ledere i 2009 vet mindre om IA-avtalen enn de gjorde i 2006.

Lederansvar

Det var langt færre ledere som sa i 2009 at de kjente IA-avtalen meget godt enn i 2006. Kun 39 prosent mot 53 prosent i 2006.

Flere sa de ikke kjente sykefraværet i egen virksomhet (12 prosent vet ikke, mot 7 prosent i 2006).

– En forutsetning for et systematisk IA-arbeid er å kjenne til fraværet. Det er et lederansvar, påpeker Ravlum.

Det var også færre ledere som i 2009 sa de hadde en skriftlig plan for å få redusert sykefraværet.

– Dette henger nok sammen med at færre ledere ser på sykefravær som et problem. Blant virksomheter med fravær over 7 prosent, sier en av tre ledere at de ikke oppfatter fraværet som et stort problem, sier Ravlum.

Har ”slappet av”

Det er også færre enn før som har skriftlige, konkrete planer for å ansette flere med redusert funksjonsevne (44 prosent i 2006, 36 prosent i 2009).

– Det har ikke blitt slik vi hadde satt oss som mål, men virksomhetene rapporterer at de har lagt vekt på å beholde personer som har stått i fare for å falle ut, sier Ravlum.

Hun legger til at tallene kan tyde på at statlige virksomheter har ”slappet av” i IA-arbeidet.

– Samtidig skal vi merke oss at oppslutningen om avtalen fortsatt er svært stor blant statlige ledere, legger hun til.

Økt pensjonsalder

På ett punkt er resultatene klart bedre enn i 2006. I fjor var det 10 prosent flere ledere som sa at de har gjennomført konkrete tiltak for å øke den reelle pensjonsalderen (78 prosent mot 68 prosent i 2006).

– På dette IA-målet har staten lyktes best hittil, ettersom avgangsalderen har økt med vel 13 måneder i IA-avtaleperioden slik at den nå er på 63,4 år, forklarer statssekretæren.

6,3 prosent fravær

I det statlige tariffområdet har sykefraværet de siste kvartalene ligget på nær 6 prosent. Det økte til 6,3 prosent i 3. kvartal i fjor. Dette gjelder både egenmeldt fravær og sykemeldinger.

Fraværet varierer en god del mellom etatene. Etater som sliter med forskjellige utfordringer, som NAV og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), har et fravær på 8 til 9 prosent. Mens departementer, som Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet, har under 4 prosent fravær.

Generelt står det likevel bedre til i staten enn i resten av arbeidslivet. Sykefraværet ligger i snitt halvannen prosent lavere enn i arbeidslivet for øvrig, om en ser bort fra helseforetakene (7,8 prosent sykefravær).

Gradert sykmelding

En nye IA-avtale er framforhandlet mellom partene. Den trådde i kraft 1. mars i år. Her fastslås blant annet at normen nå skal være gradert sykemelding.

– Gjennom IA-avtalen har partene i arbeidslivet og regjeringen blitt enige om å gjøre mer av hva vi vet virker. Aktivitet framfor passivitet, nærvær framfor fravær og tidlig og tett oppfølging, sier Ravlum.

Hun understreker at vi ikke bør ha det slik at vi må velge enten å være helt frisk og gå på jobb, eller være syk og helt borte fra jobben.

– For mange ligger sannheten et sted midt i mellom. Vi er friske nok til å jobbe litt, men kanskje ikke full tid. Nå skal normen være gradert sykemelding. Da mister vi ikke kontakten med arbeidslivet og kolleger, sjøl om vi i perioder, eller for resten av yrkeslivet, ikke kan jobbe fullt ut, forklarer hun.

Tillitsvalgte på banen

Ravlum sier at det er på den enkelte arbeidsplass det viktige forebyggende og oppfølgende arbeidet må foregå.

Tillitsvalgte og arbeidsgiver må samarbeide for å få på plass en avtale om IA dersom den skal bli noe mer enn en ”papiravtale”.

– Det vil stille store krav til arbeidsgivers evne til å legge til rette på arbeidsplassen, og det vil kreve mye av de tillitsvalgte, forklarer hun.

I begynnelsen av juni skal FAD arrangere en større IA-konferanse om den nye avtalen. Her vil både ledere og tillitsvalgte bli invitert.

– Vi har ikke tenkt ferdig ennå, og ønsker innspill fra dere for å lykkes med dette viktige arbeidet, sier hun.

Ravlum framholder at FAD skal ta ansvar som sentral arbeidsgiver, og følge opp virksomhetene.

FAD ønsker også å samarbeide med LO Stat og andre parter i dette arbeidet.

Annonse
Annonse