JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg blir utsatt for hersketeknikker

– Jeg blir til en viss grad forsøkt usynliggjort, blir latterliggjort og de holder tilbake informasjon. Men skyld og skamfølelse, det klarer de ikke lenger å gi meg, sier en åpenhjertig NTL-leder Turid Lilleheie om LO-gutta som har holdt henne utenfor.

nina.hanssen@lomedia.no

I går fortalte hun til Dagbladet hvordan hun ble holdt utenfor da LO-gutta under lønnsoppgjøret i fjor holdt møte med statsminister Jens Stoltenberg om pensjonsfloken.

– Det hadde aldri skjedd om jeg var mann. Det er en sterk sak, men dessverre ikke den eneste episoden, sier NTL-leder Turid Lilleheie som vil fortsette sin kamp for likelønn.

Lilleheie angrer ikke på at hun gikk ut med historien fra fjorårets lønnsoppgjør og synes oppslaget var helt på sin plass, selv om dette skulle vært en liten del av et større porttrettintervju i Dagbladet.

Støtteerklæringer fra kvinner

Lilleheie blar i innboksen på mobilen og PCen, og rister oppgitt på hodet.

Etter at Turid Lilleheie i går røpet hvordan hun som forbundsleder ble holdt utenfor av LO-toppene Roar Flåthen og Morten Øye i innspurten av lønnsoppgjøret om pensjon i fjor, har hun fått mange støtteerklæringer fra kvinnelige tillitsvalgte både i LO-systemet og utenfor. Men ingen menn har foreløpig heiet på henne.

– Ingen SMSer fra menn her nei, sier den sommerbrune forbundslederen og smiler. Så ler hun høyt.

LO-leder Roar Flåthen ønsker ikke til å kommentere uttalelsene fra Lilleheie om herskerteknikker.

Tidligere LO Stat-leder Morten Øye sier, i en uredigert kommentar, at han ikke kjenner seg igjen i kritikken. Han påpeker at han synes det er beklagelig at NTL-lederen velger å legge opp til en personpreget krangel under innspurten i årets statsoppgjør.

Kampklar

Selv om 62-åringen Turid Lilleheie har varslet at dette blir hennes siste lønnsoppgjør, har hun ingen intensjoner om å sitte stille. Det er en kampklar forbundsleder som sitter i 5.etasje av Statstilsattes hus.

Energien har hun fått fra en ferietur på Kreta. Kampgløden har hun alltid hatt.

Lilleheie har siden Likelønnskommisjonens leder Anne Enger la fram sine funn, vært en aktiv pådriver for å få likelønn på dagsorden i det omfattende terrenget som lønnsforhandlinger og partssamarbeid er.

Men reaksjonene fra de mannlige sentrale tillitsvalgte var heller lunken. Lilleheie husker godt dette.

– Utpeking av særgrupper og faren for inflasjon ble nevnt. Det ble skapt et inntrykk av at dette ikke var særlig gjennomførbart, sukker hun.

Men Lilleheie og forbundsleder Randi Reese i FO inntog en mer offensiv holdning og støttet flere av forslagene som Likelønnskommisjonen kom med.

Fra ord til handling

Duoen Reese og Lilleheie var opptatt av å løfte de lavest lønnede kvinnene i privat sektor, sikre heltid til kvinnene i omsorgsyrker og heve lønnen til kvinnedominerte grupper i offentlig sektor.

Lilleheie var glad for at hun fikk gjennomslag for mye av dette i LOs høringssvar om likelønnskommisjonen.

Her het det blant annet at ”økte rammer for oppgjørene i offentlig sektor kan brukes for å gi kvinnegrupper som har blitt liggende etter i lønnsutviklingen, noe større tillegg” og de foreslo også å utvide foreldrepermisjonen med åtte uker til 52 uker med full lønn og en tredeling av denne.

– I NTL har vi hele tiden vært opptatte av å gå fra ord til handling. Vi har i de siste 15 år hatt likelønn høyt oppe på dagsorden, og vi trengte likelønnskommisjonen for å komme videre. Når drevne menn sier debatten om likelønn er i ferd med å bli for tøff, blir jeg skeptisk. Min erfaring er at dette er en hersketeknikk på linje med de mer kjente, sier hun.

Lilleheie mener man i den partsammensatte gruppa har gjort et grundig arbeid med å få dokumentert behovet for et likelønnsløft.

Mangel på respekt

Lilleheie velger å tro at hun er blitt holdt utenfor de hemmelige møtene fordi hun er kvinne og ikke fordi LO-gutta med vilje ønsker å holde NTLs leder utenfor.

– Hvis de holder forbundsleder i et forbund med 50.000 medlemmer i statlig sektor utenfor i et lønnsoppgjør, er det mangel på respekt og da er det virkelig krise, sier hun.

I dagens Dagbladet avviser Roar Flåthen og Morten Øye Lilleheies beskyldninger om at hun er holdt utenfor.

”Turid Lilleheies uttalelser er hennes versjon av hva som skjedde, sier LO-lederen.

Tidligere leder i LO Stat, Morten Øye, sier til Dagbladet at ”utgangspunktet for hele kritikken fra Lilleheie blir feil” og hevder det var en helt normal prosess i fjor.

Øye understreker i samme artikkelen ”at det er uheldig å offentliggjøre våre interne prosesser under eller etter et tariffoppgjør. Kritikk bør vi ta internt i forhandlingsutvalget”.

Herskerteknikkene lever

Lilleheie smiler når hun leser uttalelsene som Flåthen og Øye gir til avisa i dag.

Hun virker ikke særlig overrasket. Lilleheie bekrefter at herskerteknikkene som ble brukt av menn mot kvinner, og som Berit Ås definerte på 70-tallet, lever i beste velgående, også i fagbevegelsen.

– Hvilke av disse herskerteknikkene har du som topptilltisvalgt i LO opplevd,Lilleheie?

Usynliggjøring til en viss grad, men jeg står fram. Latterliggjøring - det var mer før. Tilbakeholdelse av informasjon - JA, JA, JA! Det bekrefter jo Morten Øye i Dagbladet i dag når han sier at det er helt vanlig med slike møter. Fordømmelse - Ja!. Men å gi meg skyld- og skamfølelse, klarer de ikke mer, sier hun og ler.

– I begynnelsen så jeg hele tiden etter feil på meg selv. Det har jeg sluttet med da jeg har skjønt at dette ikke handler om meg, sier hun.

Etterlyser debatt

Lilleheie etterlyser en mer nyansert debatt om hvordan kvinnelige forbundsledere blir behandlet og hvordan fagbevegelsen bør jobbe for å få flere kvinner til å ta lederverv.

– Jeg har opplevd at menn ofte tolker meg i stedet for å spørre meg direkte om hva jeg mener. Vi lever i 2010, og kvinnelige forbundsledere bør behandles likt med de mannlige, sier hun.

Lilleheie tror det også er viktig at kvinner som velges i toppverv, ikke trekker stigen opp etter seg, men står på for at flere kvinner skal ta verv og posisjoner.

– Jeg har vært tillitsvalgt i mange år, og forbundsleder i12 år nå og alltid vært opptatt av likelønn og likestilling. Det har vært viktig for meg å stå på barrikadene for å få til likelønn. De som følger med i media har sett hvem som har kjempet for likelønn i LO, sier hun.

– LO sentralt, derimot, har aldri bedt meg om å holde innledning om dette. Heller ikke på 8.mars-arrangement, sier hun.

usynliggjøring

latterliggjøring

tilbakeholdelse av informasjon

fordømmelse uansett hva du gjør

påføring av skyld og skam.

Les mer: www.hersketeknikker.no

Annonse
Annonse

usynliggjøring

latterliggjøring

tilbakeholdelse av informasjon

fordømmelse uansett hva du gjør

påføring av skyld og skam.

Les mer: www.hersketeknikker.no