JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grand Prix om likelønn

I natt har Norge mulighet til å komme på førsteplass i Europa på likelønn. Det skjer ikke på Telenor Arena, men hos riksmeklingsmannen. Det kan bli en historisk natt.

nina.hanssen@lomedia.no

Det ikke fullt så mye fokus på klær og stil hos riksmeklingsmannen som i den europeiske melodikonkurransen. Men vi vet i alle fall at forhandlingsleder Tone Rønoldtangen fra LO Stat vil stille i mintgrønn jakke i innspurten av tariffoppgjøret i offentlig sektor.

Den er hennes forhandlingsuniform som hun vil bruke til de er i mål.

Målet om et likelønnsløft kan være i havn allerede i kveld.

Meglingsfristen går nemlig ut rundt midnatt. Blir ikke partene enige, er det varslet streik for 30.000 ansatte.

Vil vekke oppsikt

Dette bør også være en interessant observasjon for de internasjonale journalister som nå fyller hovedstaden.

Mon tro hva journalistene fra hjemlandene til Grand Prix- finalistene fra Bosnia Herzegovina, Moldova, Russland, Hellas, Portugal, Hviterussland, Serbia, Belgia, Albania og Island vil rapportere hjem om denne streiken?

Mange av deltakerne kommer fra land som er hardt rammet av den økonomiske krisen med høy arbeidsledighet og store kutt i offentlig sektor.

Da transportstreiken så ut til å forsinke kostymene til arrangementet, var det også noen pressefolk som rapporterte hjem om streiken.

Blir det storstreik fra torsdag morgen, vil det bli mer streikestoff å rapportere hjem om før den store finalen på Telenor Arena.

Streiken vil først og fremst ramme folk som er avhengig av de offentlige tjenester, men vil nok også bli langt merke til utover landegrensene.

Streik for likelønn?

Den mintgrønne finalisten i den nasjonale likelønnskampen, Tone Rønoldtangen fra LO Stat, gikk inn i årets tariffoppgjør med to hovedkrav.

Sammen med Unio og YS Stat vil hun ha et generelt økonomisk tillegg til alle ansatte i staten og satsing på likelønn. De vil at dette skal gjennomføres sentralt, med en prioritering av kvinnedominerte grupper der over halvparten av de ansatte har høyere utdanning.

Rønoldtangen mener at likelønn er viktig, for det handler ikke bare om kroner og ører, men om hvordan vi verdsetter folk.

Streiken blant de kvinnelige fyrstikkarbeiderne på Oslos østkant i 1889 regnes som en av de viktigste begivenheter i den norske arbeiderbevegelsens tidlige historie.

Arbeidstakerne er nå utålmodige.

Det har vært likelønnskommisjon, likelønnsrapporter og erklæringer i Soria Moria om likelønn. I kveld har Norge mulighet til å ta et historisk løft for kvinnene i offentlig sektor.

Soria Moria lover likelønn

Det er store forventninger til hvordan den rødgrønne regjeringen møter fagbevegelsens krav.

Både SV og Ap har sagt klart fra at likelønn og utjevning av lønnsforskjeller er viktige mål for inntektspolitikken. Derfor bør de nå benytte anledningen å gjøre tariffoppgjøret 2010 historisk.

Dette gi Norge en topplassering i likestilling og likelønn. Og det er kanskje en seier som smaker bedre enn gull og glitter på Fornebu?

Så - til kveldens forhandlere: Share the Moment!

Annonse
Annonse