JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot avisstreik?

Fellesforbundet og Mediebedriftenes Landsforening mekler nå på overtid om overenskomsten for avis og avistrykkerier. Det er en reell mulighet for at meklingen ender i streik.

Like over midnatt varslet Fellesforbundet at meklingen fortsetter utover den avtalte fristen."Medlemmene jobber som vanlig inntil annen beskjed er gitt", var beskjeden kl. 00.15.

Det springende punktet er særlig arbeidsgivernes manglende vilje til å gi de ansatte reell innflytelse når skiftplaner settes sammen. Så langt har Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ikke vært villig til å komme med innrømmelser overfor Fellesforbundets forhandlere i meklingen om overenskomsten for aviser og avistrykkerier.

Utstrakt bruk av vikarer

Et annet, svært viktig krav er avisenes bruk av midlertidige ansatte, altså vikarer. Magasinet for fagorganiserte har i en årrekke skrevet om avisenes utstrakte bruk av vikarer - særlig i Dagbladet.

Mediebransjen har fått et stadig større innslag av midlertidig ansatte de siste årene. Og det skjer på bekostning av de fast ansatte. Fellesforbundet har irritert seg lenge over at avisene sier opp fast ansatte, samtidig som de bruker mange midlertidig ansatte.

– Bruddet måtte komme. Vi kom ingen vei med våre to hovedkrav, sa forhandlingsleder Knut Øygard, forbundssekretær i Fellesforbundet, til Magasinet for fagorganisertes nettavis da delegasjonen brøt forhandlingene 5. mai.

Omstridte skiftordninger

Fellesforbundet gjorde det tidlig klart at det ikke kan leve med hvordan skiftplaner settes sammen i dag. I prinsipp har arbeidsgiverne full råderett over skiftordningene. Ikke minst av hensyn til helse, miljø og sikkerhet (HMS) krever forbundet at de tillitsvalgte får reell innflytelse på hvordan skiftplanene i avisene ser ut.

Fører ikke forhandlingene fram mellom partene i bedriftene, skal det gjelde visse minstekrav for skiftordninger, mener Fellesforbundet. Så langt har arbeidsgiverne vært rimelige steile mot kravet.

– Kan ikke leve med dagens system

Forhandlingsleder Knut Øygard har tidligere uttalt at Fellesforbundet ikke lenger kan leve med dagens system hvor arbeidsgiverne fritt bestemmer hvilke skiftordninger som gjennomføres - uten at de ansatte blir hørt. Partene har tidligere hatt et utvalg som skulle finne fram til en løsning som begge kunne leve med, men det greide det ikke.

Meklingsmannen har altså en krevende jobb foran seg. Fristen går ut klokka 24 i natt (natt til torsdag).

** Her kan du laste ned Fellesforbundets krav **

** Her finner du MBLs krav **

Annonse
Annonse