JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubler over EØS-opprør i LO

Toppene i Ap og LO har lite til overs for kravet fra flere fagforbund om å renske ut arbeidslivsspørsmål fra EØS-avtalen. Men i SV jubles det.

- EØS-avtalen har vært en abonnementsordning for høyrepolitikk, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Vi er mange som har ment av EØS-avtalen ville pådytte oss dårligere forhold og svekkede rettigheter i arbeidslivet. Og vi er dessverre i ferd med å få rett, fortsetter han.

Lysbakken sier han står skulder ved skulder med kreftene i fagbevegelsen som ønsker å trekke arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen. Landsstyret i LOs største forbund - Fagforbundet - fattet et slikt vedtak torsdag. EL & IT Forbundet samt Postkom har tidligere gjort det samme.

– Les mer: Hele vedtaket til Fagforbundets landsstyre

Ledelsen i LO og Ap mener en slik strategi i praksis vil innebære en oppsigelse av EØS-avtalen og advarer LO-kongressen i mai neste år mot å fatte et slikt vedtak.

- Jeg er rimelig sikker på at uavhengig av hvilken regjering vi får neste år, så er det to ting som er uaktuelt i norsk politikk: Det er norsk EU-medlemskap og det er å si opp EØS-avtalen, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til frifagbevegelse.no.

- Retten til å opprette og forsvare tariffavtaler er selve grunnlaget for fagbevegelsen. Reservasjonsretten må brukes når EU-direktiver eller dommer innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og reduserer faglige og sosiale rettigheter og velferdsordninger, heter det i vedtaket fra landsstyret i Fagforbundet.

Ap-sekretær Raymond Johansen sier til NRK at han forstår bekymringene som rir deler av norsk fagbevegelse, men advarer mot å sette hele EØS-avtalen på spill.

- Jeg merker meg at Fagforbundet er for EØS-avtalen. Det er veldig bra, for den har vært god for Norge, sier Johansen.

Fafo-forsker Jon Erik Dølvik uttalte seg også til NRK om Fagforbundets vedtak torsdag. Han beskriver det som et kompromiss mellom dem som ønsker å si opp EØS-avtalen og dem som vil beholde den.

- Vedtaket legger først og fremst vekt på at man må passe på at EØS-avtalen ikke berører norske arbeidstakerrettigheter og faglige rettigheter. I all hovedsak er dette mulig innenfor rammene av dagens avtale, sier han.

Men EØS-motstanderne har fått vind i seilene så vel i LO som innad i regjeringen.

- Nå er det viktigere enn noen gang før at vi slår fast at EØS-avtalen ikke skal definere norske regler, norske lønninger og norske avtaler i Norge. Norske vilkår skal ikke bestemmes av et EU i krise, sier Lysbakken.

Han får støtte av Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete.

- Vi vil stå på for å få utredet alternativer til EØS, både på arbeidslivsområdet og andre områder der vi ser at avtalen griper inn i nasjonal politikk, sier hun til NRK.

Annonse
Annonse