JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tungt for reiselivsbransjen

Overnattings- og serveringsbransjen serverte de verste konkurstallene av alle bransjer i Norge i mai.

34 bedrifter gikk konkurs innenfor denne sektoren i mai. Det er tre ganger flere enn samme måned i fjor.

Verst i klassen

Til nå i år er det overnatting og servering som har den høyeste konkursraten med 0,7. Det vil si hvor mange bedrifter som går konkurs av alle registrerte foretak. I praksis betyr tallet at 1 per 144 bedrifter i denne bransjen har gått konkurs. Nærmere bestemt 132 av 19.030 registrerte bedrifter har gått konkurs så langt i år.

I antall er det flest konkurser innen varehandel og bygg og anlegg, men den største veksten i konkurser står bedrifter innen overnatting og serveringsvirksomhet for.

– Mange reiselivsbedrifter har slitt i år. Det har vært uvanlig mange konkurser i bransjen, sier direktør Gabor Molnar i Experian ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyåret Newswire.

Nedgang totalt

Det ble registrert 404 konkurser i mai, mot 419 i mai i fjor. Med andre ord nedgang totalt i norsk næringsliv. Men innenfor Fellesforbundets områder er det stort sett dårlig nytt å melde: Bygg- og anleggsbransjen ligger på andreplass på konkursraten med en konkursrate på drøyt 0,5 hittil i år. Også industrien opplever marginalt flere konkurser så langt i år enn i fjor.

– Blant de største kommunene kommer Kristiansund dårligst ut. Der har 0,5 prosent av alle kommunens bedrifter gått konkurs i år. Sarpsborg følger på andreplass med 0,45 prosent. Skedsmo og Elverum kommer også dårlig ut, informerer Molnar.

Høyt nivå

– Konkursutviklingen i 2010 følger et normalår, med en topp på senvinteren. Nå ser vi en utflating, men konkurstallene ligger fortsatt på et høyt nivå, sier Molnar.

Det er særlig nordpå konkursene kommer hyppigere enn vanlig. De siste 12 månedene har Finnmark den desidert dårligste utviklingen, med 77 konkurser i løpet av perioden, mot 42 i fjor.

Troms følger på neste plass, med 147 mot 100 konkurser i fjor. Hedmark har også en markert økning, opp fra 136 til 177 konkurser.

Sør-Trøndelag kan vise til størst nedgang i antall konkurser, fra 289 i fjor til 219 i år. Vestfold reduserte konkursantallet fra 295 til 235, mens Buskerud falt fra 280 i fjor til 241 i år.

** Konkurstallene fra i år og i fjor kan du laste ned her **

Annonse
Annonse