JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mekling for vekterne

I dag starter meklingen på vekteroverenskomsten. Dersom partene ikke blir enige blir det streik fra lørdag morgen. Oljeindustrien og flere flyplasser vil bli rammet.

ane.borrud@lomedia.no

Klokka 10.00 i dag, onsdag 9. juni, møtes Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service hos Riksmeklingsmannen for å prøve å komme til enighet om vekteroverenskomsten.

– Jeg forventer meg tøffe og vanskelige forhandlinger. Da vi gikk fra hverandre sist så sto vi langt fra hverandre, sier forhandlingsleder Erna Hagensen.

Dårlig lønnsutvikling

I følge forhandlingslederen har vekterne hatt dårlig lønnsutvikling de siste 20 årene.

– En årslønn for mange vektere ligger på 279.000 kroner. Sammenlignet med andre yrkesgrupper har vekterne hatt svært dårlig lønnsutvikling: I 1991 tjente de 88 prosent av en gjennomsnittlig norsk lønn. I 2008 var de kommet ned i 71 prosent av samme gjennomsnitt, sier Hagensen til Aftenposten.

Begynnerlønna for vektere ligger på 134 kroner timen.

Minstelønnsgarantien

Et av hovedkravene til vekterne er å heve minstelønnsgarantien. I dag har de en garanti i tariffavtalen at de skal tjene minst 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Renholderne i Arbeidsmandsforbundet gikk til streik på samme kravet. Etter en uke kom de til en løsning med NHO Service om en protokolltilførsel som sier: Det er partenes intensjon at garantiordningen innen 1. januar 2012 skal gjennomgås for å se på mulighetene om en bedre lønnsutvikling for renholdsarbeiderne.

Vil løsningen i renholdsoppgjøret ha påvirkning på vekterforhandlingene?

– Det er vanskelig å si. Vekterne har samme krav som renholderne, men er en vidt forskjellig bransje med sine egne utfordringer, svarer Hagensen.

Streik

Dersom partene ikke kommer til enighet innen midnatt i morgen, torsdag 10. juni, vil 1003 vektere gå til streik. I første omgang er det Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder som vil bli hardest rammet. Alle medlemmer i følgende bedrifter går ut i streik i disse fylkene:

– Loomis Norge AS

– Securitas AS

– G4S Secure Soloution AS

– Vakt Service AS

– Vakt Service Verdi AS

Flyplasser

I tillegg blir alle organiserte i Securitas Transport Aviation Security AS tatt ut i streik på følgende flyplasser:

– Haugesund lufthavn

– Førde lufthavn

– Molde lufthavn

– Stokmarknes lufthavn

– Hammerfest lufthavn

På flere av disse flyplassene er organisasjonsprosenten svært høy.

På Gardermoen er det tatt ut 59 vektere fra G4S Aviation Security.

– OSL vil ikke bli stengt, men det kan nok hende det blir litt ekstra køer. De som skal ut å fly kommer til å merke at det er konflikt, sier hovedtillitsvalgt Svein Engelstad.

Oljeindustrien rammes

Det er ikke bare de som skal ut å fly som vil merke en eventuell streik. Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene er også tatt ut i første runde av streiken. Det samme gjelder vekterne ved Kårstø og Mongstad.

Opptrapping

Norsk Arbeidsmandsforbund har varslet plassoppsigelse for 4050 vektere. 1003 vektere streiker eventuelt fra lørdag morgen klokken 06.00, og allerede tirsdag 15. juni går omlag 1600 nye vektere ut i streik.

Annonse

Flere saker

Annonse