JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnearbeid undergraver arbeidsmarkedet

– Vi lever i et globalt samfunn preget av uro og brutalisering. Det anslås at 218 millioner barn er utenfor skolegang og i arbeid. Dette er uakseptabelt, sa Kristian Tangen da han i dag åpnet et seminar om barnearbeid.

nina.hanssen@lomedia.no

Et tredvetalls mennesker fra ulikt ståsted deltok i dag på et seminar om barnearbeid initiert av LO og Framfylkningen.

Både Kristian Tangen fra LOs ledelse og Kurt Frantzen, generalsekretær i Framfylkningen, innrømmet at de hadde håpet på flere deltakere.

Initiativet kom Framfylkningen, som nå er utålmodig og ønsker at barnearbeid settes på dagsorden igjen.

Målet med seminaret var også er å få til mer samarbeid på tvers av organisasjoner i Norge.

Fagbevegelsen sentral

Kristian Tangen sa i sitt åpningsforedrag at han tror kampen mot barnearbeid bare kan vinnes om man sikrer foreldre en jobb og ei lønn å leve av.

– For hver barnearbeider man har, undergraver man et velfungerende arbeidsmarked der arbeidsledige voksne ikke klarer å ta seg av sine egne barn. Det er en ond spiral, sa han.

Tangen trakk også historiske linjer tilbake til den gang Norge hadde barnearbeidere.

– Kanskje har dere sett den norske filmen Johan Barnevandreren, som handler om den nesten glemte arbeidsinnvandringen av barn fra Sørlandet fra tidlig 1800-tall fram til 1930. I gruvene på Røros ble barn brukt i smale gruveganger, minnet han om.

Regjeringen tabbet seg ut

Tangen tror mange nordmenn i dag går i sko produsert av barn i Albania.

– ILO anslår at det er 20.000 barnearbeidere i Albania. De produserer sko. Sko som vi har på våre føtter, sa han.

LO har derfor lenge jobbet for å stoppe en frihandelsavtale med Albania.

– Vi nådde ikke fram, men i etterkant har regjeringen sett at de har gjort en tabbe. Nå lover både Trond Giske og Jonas Gahr Støre å ta opp dette med anstendig arbeidsliv og kampen mot barnearbeid i forhandlingene om en ny handelsavtale, sa han.

Dette mener Tangen også har betydning for forhandlingene også med Kina og India.

– Slik LO ser det, er et av problemene at vi ikke har tilstrekkelig med internasjonale sanksjonsmidler for å stoppe barnearbeid. Her har verden en gigantutfordring, sa han.

Norsk LO vil ha fortsatt fokus på dette både gjennom ILO, men også på FFI kongressen i Vancouver senere denne måneden.

Barnekonvensjoner

Magnus Berg var hentet inn fra ILO for å fortelle om ILOs prosjekter og fagforeningenes kamp mot barnearbeid til seminaret.

Han hadde med en fersk rapport om temaet som viser en liten nedgang i barnearbeid, men som ikke ILO jubler over.

– Rapporten viser at det er færre mellom 0-15 år som jobber, men også at det er en økning blant de mellom 15-18 år, forteller han.

Ifølge ILO er 215 millioner barn sysselsatt i de verste former for barnearbeid. Da snakker vi om barn i landbruk, prostitusjon, krigføring og lignende.

Jordbruket alene, står for 70 prosent av de verste formene for barnearbeid i verden.

– Mange barn jobber også som hushjelper, narkotika-kurerer, fiskere og industriarbeidere, fortalte han.

Berg fortalte at millioner av barn mister skolegang, helse og en trygg fremtid. Han skulle gjerne sett at media hadde mer fokus på dette.

Ofte handler historier om barnearbeidere som lager varer som blir solgt til Norge, men det er lite kjent hva som skjer i de afrikanske landsbyene.

Plattform og sosial dialog

Han minnet om at alle ILO-konvensjoner som er ratifisert av de enkelte land står over det nasjonale lovverket.

Blant de 8 viktigste kjernekonvensjonene, handler to om barnearbeid (138 og 182) som forbyr dette og slavearbeid. Problemet er at flere land ikke har ratifisert dem.

– India har for eksempel ikke gjort det, men vi har en dialog med dem. Blant annet fordi vi jobber tett med fagbevegelsen der og har klart å få til en felles plattform og sosial dialog med de faglige tillitsvalgte i noen delstater. De vil legge presse på den indiske regjeringen for å ratifisere ILO-konvensjonene, sa han.

Berg innrømmet at det er vanskeligere å jobbe med afrikanske land som ratifiserer alle konvensjonene, men aldri følger dem.

LO-prosjekter i Afrika

Anne Kielland fra FAFO understreket hvor helsefarlig dette var for barna. Hun fortalte om arbeidet hun har gjort for FAFO, blant annet på landsbygda i Afrika.

Kielland ga for to år siden ut boka ”Arbeid som passer for barn”, der hun intervjuet barnearbeidere.

Camilla Houeland fra internasjonal avdeling i LO fortalte om praktisk arbeid mot barnearbeid som LO har jobbet med i Afrika. Blant annet i tobakkindustrien og Kakao-industrien i Ghana og Malawi.

Bente Løvaas fra Freia sjokoladefabrikkarbeiderforening utdypet dette prosjektet. I tillegg fikk tilhørerne høre et foredrag av Bente Damsleth i Redd Barna og Gunelie Winum i Initiativ for etisk handel (IEH).

SE OGSÅ: Framfylkingen på nett (FN.no:) Ny ILO-rapport oppfordrer til større global innsats mot barnearbeid (ILO.org:) Facts on child labour 2010 (PDF)

Annonse

Flere saker

Annonse