JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kleppa ser til utlandet

Samferdselsdepartementet har bedt om en rapport på utviklingen i lønns- og arbeidsvilkår i postmarkedet i fem land som har gjennomgått en liberalisering.

simen@lomedia.no

Rapporten skal sammenligne utviklingen før og etter liberaliseringen av postmarkedet i landene.

Samferdselsdepartementet vil ha dokumentasjon om utviklingen i Storbritannia, Tyskland, Nederland, New Zealand og Sverige.

– Før regjeringen tar stilling til om Norge skal innføre det tredje postdirektivet til EU, ønsker vi å få belyst hvilke konsekvenser en tilsvarende liberalisering har hatt for de ansatte i andre land. En slik dokumentasjon gir oss et bedre beslutningsgrunnlag, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding.

Hvis andre forhold i velferden til de postansatte er påvirket av liberaliseringen, skal disse også drøftes i evalueringen.

Rapporten skal overleveres Samferdselsdepartementet senest 1. september 2010.

Feilslått politikk

Postkom-leder Odd Christian Øverland tror rapporten kommer til å vise at det ikke vil være hensiktsmessig å innføre postdirektivet i Norge.

Han forteller at lønns- og arbeidsvilkårene til de postansatte blir presset for å få ned distribusjonskostnadene i landene det gjelder.

Unntaket er Sverige.

– Landene som har liberalisert postmarkedet har implementert postdirektivet på forskjellige måter, og i samtlige land vises det at det er feilslått politikk. På en aller annen måte melker de private distribusjonsselskapene staten for penger, sier Øverland, som bruker Tyskland som et skrekkeksempel:

– I Tyskland er lønnsbetingelsene så lave at folk i fullt arbeid samtidig er berettiget til sosialstønader. Dermed legges kostnadene over på staten.

Positivt

Han mener det er positivt at samferdselsdepartementet ønsker en rapport som ser på erfaringene fra andre land.

– Det betyr at Kleppa og de andre politikerne har et bedre beslutningsgrunnlag når de skal avvise postdirektivet, smiler forbundslederen.

Annonse

Flere saker

Annonse