JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker fra nord til sør

Førstkommende mandag trappes streiken i energiverkene opp. I går møtte tillitsvalgte fra Hordaland og Sogn og Fjordane opp i Bergen for å få siste streikenytt.

knut.viggen@lomedia.no

EL & IT Forbundet vil fra mandag ha nærmere 1000 medlemmer i streik, av i alt 2200 ansatt i energiselskaper organisert i arbeidsgiverforeningen KS Bedrift Energi.

403 streikende i Nord-Trøndelag Energiverk (NTE) har vært i aksjon i en uke allerede, i tillegg til 50 fra Fagforbundet.

Landsomfattende

Når EL & IT Forbundet og Fagforbundet strammer skruen ytterligere fra mandag, går streiken over fra å være en veldig lokal streik til å bli en landsomfattende streik med aktører fra Suldal i sør til Alta i nord.

– Vi startet lokalt i Nord-Trøndelag og har nå varslet opptrapping ved 16 energiverk. Men fortsatt er over halvparten av våre medlemmer igjen, så får vi se hva denne opptrappingen vil føre til, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen, som deltok på møtet i Bergen i går.

Forklarte

Han forklarte streikegrunnlaget for klubbledere og tillitsvalgte fra verk som både er tatt ut i streik og de som ikke er det. Selv om pensjonsspørsmålet var det som opprinnelig førte til bruddet i forhandlingene i juni og mekling i september kom selve bruddet som følge av uenighet om økonomi. Og det var særlig tre ting partene ikke ble enige om: Regulering av minstelønnssatsene, uenighet om reisebestemmelsene og uenighet om regulering og betaling av arbeidstid utenfor den ordinære arbeidstiden.

"Tallmagi"

Det handler, som så ofte før, om penger. Mens arbeidsgiverne mener det er gitt tilbud om 5,3 prosent, står forhandlingsutvalget i EL & IT Forbundet på at tilbudet i realiteten er langt lavere.

– Tallene KS Bedrift Energi har kommet med de siste dagene har jeg brukt mye tid på å forklare i media. Vi betrakter dette som tallmagi, sier Andersen, som understreker at forbundets krav ikke er formidable.

– Vi er klare til å stille til nye forhandlinger når som helst, så fremt det kommer et nytt og bedre tilbud på bordet, avslutter Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse