JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges farligste yrke

273 personer har mistet livet i landbruksulykker fra 1989 til 2009. Ulykkesrisikoen er høy også i byggebransjen.

Bønder har Norges farligste yrke, ifølge en fersk rapport fra Arbeidstilsynet.

– Ulykkesrisikoen er høy også i byggebransjen og transportbransjen, men landbruket er og har alltid vært i en særklasse. Det er der vi har flest dødsulykker, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet til Nationen.

Halvert

Likevel er tallet på dødsulykker nesten halvert i tjueårsperioden. Nedgangen i antall ulykker kan i stor grad knyttes til at det blir færre bønder. Hittil i år har tre bønder omkommet i arbeidsulykker.

– Det har relativt sett blitt noe bedre, blant annet som følge av påbudet om setebelte i traktor som kom i 2002. Da så vi en nedgang i antall dødsulykker knyttet til traktorvelt, sier hun.

– I tillegg har vi økt antall tilsyn de siste årene, og vi samarbeider godt med landbruksnæringen. Målet vårt er færre ulykker. Folk skal ikke dø på jobb, sier Finboe Svendsen.

Farlig okse

Det er fremdeles traktorulykker som tar flest liv, men oksen er bøndenes nye fiende.

– Etter 1996 har det vært en kraftig økning i antall dødsulykker med okse involvert. Besetningene har blitt større, og bøndene kjenner ikke dyrene så godt. I tillegg fører nye regler til at de i større grad enn før må forflytte dyrene. Her må bøndene være føre var, sier Finboe Svendsen.

28 prosent av de omkomne i landbruksulykker i perioden 1989-2008, er bønder over 67 år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse