JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Må prioritere mellom reformene

NTL-leder Turid Lilleheie mener sekstimersdag for eldre må veies opp mot andre mulige reformer. Hun peker på småbarnsforeldre som en gruppe som kanskje trenger hjelp enda mer.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Fornyingsminister Rigmor Aasrud kommer ikke til å ta noen initiativ for å innføre redusert arbeidstid for arbeidstagere over 62 år.

Et prøveprosjekt som har omfattet 277 ansatte i statlige virksomheter har ikke overbevist Aasrud om at tiltaket er godt nok.

- Vi har trodd at denne type tiltak ville fungere, men resultatet viser noe annet enn det vi hadde forutsett. Sånn jeg ser det nå, er det de generelle ordningene for pensjon og arbeid i den nye pensjonsreformen som vil være regjeringens svar på de store utfordringene med å holde folk i arbeid framover, sier Aasrud til Aftenposten.

Funnene i rapporten, som kan leses her, er blant annet at de fleste av dem som deltok i prosjektet ellers ville jobbet fulltid, og at de gikk tilbake til fulltidsstilling når prøveprosjektet var over. Om ordningen ble gjort permanent ville det ført til at flere reduserte arbeidstiden, og den samlede arbeidsinnsatsen ble mindre, ifølge rapporten.

Valg

Forbundsleder Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er på linje med Aasrud, og vil heller se på hvilke andre grupper som bør hjelpes, dersom det skal innføres nye reformer.

- Er det de eldre eller er det andre grupper som trenger sekstimersdagen? Den diskusjonen vil jeg gjerne ta. Det er ikke så farlig med oss gamlinger, vi klarer det meste om vi vil. Dersom vi skal ha råd til flere reformer må vi diskutere hvilke reformer vi skal ha. Min personlige mening er at det må gå på å legge forholda til rette for foreldre med barn, slik at også kvinner får anledning til å jobbe fullt og dermed får en pensjon de kan leve av, sier hun.

Lilleheie, som selv er 62 år, peker på større fedrekvote og bedre forhold for småbarnsforeldre som reformer som hun gjerne vil ha.

- Er det de over 62 år vi skal tilgodese, eller er det de unge som gjør en heltemodig innsats i full jobb og med mange små barn? Jeg mener velferdsreformer må sees opp mot hverandre. Vi har ikke råd til alt, og kan ikke innføre noe dersom det finnes andre ting som er viktigere, sier Lilleheie.

Peker på lederne

Leder Åsmund Lunde for Senter for seniorpolitikk tolker Aasrud som at det er i statlig sektor det ikke er særlig å hente på sekstimersdag. For han mener det finnes en rekke andre områder hvor redusert arbeidstid vil være til stor nytte.

- Det finnes jobber der kortere arbeidstid ville vært mer effektivt enn i staten, som for eksempel i helse- og omsorgsyrker. Det er åpenbart at det i noen slike yrker finnes arbeidstagere som kan tenke seg kortere arbeidstid og mindre skiftarbeid, sier han.

Lunde trekker fram flere bedrifter som har innført ordningen med stort hell, som Moelven og Vattenfall i Sverige. Han finner også eksempler i kommunal sektor.

Han mener også at når ordningene blir gjort kollektive, blir også de som ellers ville jobbet fullt med. Med individuelle ordninger ville tapet av arbeidsinnsats blitt mindre, mener han.

- Personlig tror jeg det aller viktigste for eldre arbeidstagere er å ha en god leder. Det finnes ledere med negative holdninger til eldre, og som ikke forstår eldre arbeidstageres situasjon. Med slike ledere vil mange av oss eldre tenke at "jeg heller tar pensjon", sier han.

I tillegg understreker Lunde at kompetanse til å mestre jobben er viktig for å bli værende.

- God personalpolitikk, god livsfasepolitikk, god ledelse og gode muligheter for kompetanseheving er avgjørende. Og i mange yrker bør det som er prøvd ut i staten prøves ut mer, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse