JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

100 millioner i bot til Posten

Posten ilegges en kjempebot av ESA, for brudd på EØSs konkurranseregler.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Onsdag bestemte EFTAs overvåkningsorgan ESA seg for å ilegge Posten Norge AS boten etter mange års etterforskning.

Boten på 12,89 millioner euro, eller 102 millioner kroner, er gitt fordi ESA mener Posten har misbrukt sin dominerende posisjon i markedet.

Måten de har gjort det på, ifølge ESA, er ved etableringen av "Post i butikk". Posten har inngått avtaler med grupperinger av butikker, kiosker og bensinstasjoner om å få etablere "Post i butikk" i disse. Dermed har Posten, ifølge ESA, lagt beslag på de mest attraktive stedene for utdeling av pakker, og dermed hindret andre selskaper som leverer pakker i å etablere seg.

- Uten disse avtalene om eksklusivitet, kunne de konkurrerende selskapene ha sørget for økt konkurranse og lavere priser i markedet. Dette ville ha kommet postordre- og e-handelselskaper, og til slutt forbrukeren, til gode, sier Per Andreas Bjørgan, direktør for ESAs konkurranse- og statsstøtteavdeling i en pressemelding.

Lederen i Postkom, som organiserer postansatte, Odd Christian Øverland, synes 102 millioner kroner høres voldsomt mye ut, og har vondt for å tro at det er økonomisk grunnlag i pakkedistribusjonen for en bot av en slik størrelse.

Øverland understreker at han ikkje kjenner saken i detalj. Han kan derfor heller ikke si noe om hvilke konsekvenser for de ansatte i Posten denne boten kan få noen.

- Det er umulig å si noe om. Men jeg har vondt for å tro at denne boten blir den endelige konklusjonen, og jeg føler meg sikker på at Posten Norge kommer til å håndtere fortsettelsen av denne saken slik de må gjøre, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse