JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU lukter på kvinnekrav til styrene

Kvinneandelen i europeiske styrerom er bare på 10 prosent. Europakommisjonen vurderer å innføre kvinnekvote i styrene.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Norge har hatt krav om 40 prosent kvinneandel i aksjeselskapers styrer siden 2006. Nå åpner EUs kommissær for fundamentale rettigheter, Viviane Reding, for å komme med lignende krav i EU.

- Likestilling hos beslutningstagere er ikke en realitet enda. Jeg avviser ikke muligheten for å komme med lovgivning på dette området, sa Reding i en høring i Europaparlamentet, ifølge Euractiv.com.

I det private næringslivet i EU er bare 11 prosent av styremeldemmene kvinner, og det er her det skal være mest aktuelt for kommissæren å sette inn tiltak. Blant toppsjefene i europeiske storselskaper er bare 3 prosent kvinner.

Ifølge Euractiv verserer 20 prosent som et aktuelt nivå å sette kvinnekravet på, men Kommisjonen avviser at den har diskutert noe tall enda.

- Kommissæren vil følge selskapenes utvikling til utgangen av 2011 før hun tar grep, har en kilde nær Reding sagt til Euractiv.

I Spania vil en lov bli gjort gjeldende fra 2015, der 40 prosentkravet ligger inne. Også Tyskland har tatt initiativ for å få likestillingsregler på plass.

Heller ikke i europeisk politikk har likestillingen kommet langt, 24 prosent av medlemmene i de nasjonale parlamentene er kvinner.

Annonse
Annonse