JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spennende konferanse om velferdspolitikk

Nå nærmer Velferdskonferansen 2010 seg med stormskritt. 13. og 14. september går den av stabelen i Oslo. Temaene er mange og spennende. Deriblant markedsrettingen av offentlig sektor og klimautfordringer.

Hovedtema for konferansen er "Vår velferdspolitikk". Formålet med konferansen er å øke kunnskapen om utfordringer for velferdsstaten, og fremme alternativer til markedsretting og nedbygging av offentlig sektor.

Spennende innledere

Anerkjente og berømte internasjonale forskere, som Richard Wilkinson og Michael Apple, kommer for å snakke om sosial ulikhet og utdanningssystemer under nyliberalismen.

Fra Sverige kommer sosialdemokraten Daniel Suhonen. Han vil orientere om konsekvensene av et høyrestyrt Sverige, og utfordringen med å utvikle alternativer.

Av norske innledere kommer seks forbundsledere, LOs nestleder Gerd Kristiansen, forskere fra ulike felt og representanter for sivilsamfunn, ideelle organisasjoner og miljøorganisasjoner.

Markedsretting av det offentlige

Flere parallellseminarer vil bli avholdt. Deriblant «Lønnsomhet og mistillit: Det offentlige i ny drakt».

En del av markedsrettingen av det offentlige, er å lage styrings- og målingssystemer som får det til å ligne på privat sektor.

Hvordan kjenner vi igjen markedsrettingen og hva er alternativene?

Fanny Voldnes, revisor, cand.philol og spesialrådgiver i LO, vil innlede om temaet. Det samme skal Roar Eilertsen, forsker ved DeFacto og Evy Ann Eriksen, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet.

Klimakampen i fokus

Av andre seminarer er «Framtidas klima». Fortsetter vi med fossilt brennstoff som i dag, risikerer vi klimaendringer av katastrofale dimensjoner, blir det hevdet.

Klimakampen dreier seg om hvilket samfunn vi skal ha. Vi må styre utviklingen, og skaffe oss demokratisk kontroll over økonomien, mener mange. Er vi forberedt på det?

Innledere er leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, og Asbjørn Wahl, daglig leder i organisasjonen For velferdsstaten.

New Public Management i utdanningssektoren

Også byråkratisering og mistillit i utdanningssektoren er blant temaene.

Styring og finansiering av sektoren preges stadig mer av New Public Management, med målstyring, mistillit, byråkratisering og et altoppslukende fokus på testresultater, ifølge For velferdsstaten.

Innledere her er Michael Apple, professor i utdanningsteori ved University of Wisconsin-Madison, Anita Solhaug, 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag og Gunn Imsen, professor ved Pedagogisk Institutt, NTNU.

Hva er rødgrønn velferdspolitikk?

Konferansen diskuterer ”vår velferdspolitikk”, men hva mener regjeringspartiene?

De parlamentariske lederne i de rødgrønne partiene er invitert til å komme med sine planer, visjoner og forsvar av regjeringens politikk.

De må også svare på konkrete utfordringer innen konferansens temaer, og fra konferansens deltakere.

Når og hvor?

Konferansen avholdes 13. og 14. september i Oslo Kongressenter (Folkets hus), Oslo. Påmeldingsfristen er 6. september.

Deltakeravgiften er på 1500 kroner, og inkluderer lunsj begge dager. Arbeidsledige, trygdede og studenter betaler 300 kroner.

For mer informasjon: www.velferdsstaten.no

Annonse
Annonse