JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TNT splittes, salg rykker nærmere

Den nederlandske postgiganten TNT splittes i to, og et salg til amerikanske selskaper blir mer aktuelt.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Det nederlandske postselskapet TNT, som tidligere var statseid, varslet i går at de deler seg i to selskaper. Selskapet sliter med økonomien, og gikk med 3 millioner euro i overskudd i andre kvartal i år, mot 81 millioner euro i pluss samme periode i fjor, melder BBC.

Etter liberaliseringen av postmarkedene i Europa har TNT etablert seg i en rekke europeiske land, men har samtidig sagt opp tusenvis av ansatte i Nederland. I Nederland har enkelte tatt til orde for at staten skal kjøpe tilbake selskapet, som er det nest største postselskapet i Europa.

Nå spekuleres det imidlertid i at de amerikanske selskapene FedEx eller United Parcel Service gjør seg klare til å kjøpe.

- Om noen har en bedre idé, og mener de kan omdanne den til et bud som er bra for våre eiere, vil vi snakke med dem. Det har vi alltid sagt, uttalte toppsjef Erik Bakker i TNT til Dow Jones.

Han mener problemet med postliberaliseringen i Europa, er at det ikke har blitt liberalisert nok. Nasjonal lovgivning har drept direktivet, slik han ser det, og han peker på høy skattlegging og strenge arbeidstakerregler som problemer.

- Det er synd. En full åpning av de europeiske markedene kommer ikke til å skje, sier han.

I Norge kjemper Postkom mot innføringen av EUs tredje postdirektiv, som vil fjerne siste rest av Postens monopol. Postkom frykter det vil føre til sosial dumping, dyrere posttjenester og dårligere tilbud - spesielt i distriktene.

Annonse
Annonse