JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyesterettsdom ikke nok – saksøker igjen

LO saksøker Røros flyservice fordi de mener selskapet bedriver konkursrytteri. Ni ansatte hadde krav på fire millioner i datterselskapet Bardufoss flyservice – som dermed slo seg konkurs.

has@lomedia.no

Etter at ni bakkeansatte i datterselskapet Bardufoss flyservice i vår vant over arbeidsgiveren sin i Høyesterett, svarte selskapet med å slå seg konkurs. Dagen etter konkursen ble det etablert et nytt selskap med de samme ansatte og det samme moderselskapet, Røros flyservice.

Vrir seg vekk

– Røros flyservice vrir seg unna Høyesterettsdommen ved å slå Bardufoss flyservice konkurs. Vi vil derfor forfølge kravet slik at de ansatte får de pengene de har krav på, sier LO-advokat Sigurd-Øyvind Kambestad til magasinett.org.

Kambestad representerer de ni ansatte som alle er medlemmer i Fellesforbundet. Det totale kravet er på litt over fire millioner kroner.

De ansatte kom fra SAS Ground Service (SGS) da Røros Flyservice overtok bakketjenestene på Bardufoss lufthavn i mai 2008. De ansatte gikk betydelig ned i lønn da de fikk ny arbeidsgiver. Derfor gikk de til sak fordi de mente at dette var en såkalt virksomhetsoverdragelse og ikke en ny virksomhet. Ved virksomhetsoverdragelse har arbeidstakere rett til på samme lønn som med forrige arbeidsgiver.

I det nyopprettende selskapet Bardufoss Ground Handling får de ansatte tarifflønn, men Røros flyservice stevnes for pengene de ansatte hadde krav på fra de gikk fra SAS Ground Service og fram til den rettskraftige dommen i Høyesterett. Størrelsen på erstatningen varierer fra rundt 200.000 til 893.000 kroner for de ni ansatte det er snakk om.

Lønnsgarantifondet ikke nok

Bjørn-Tore Fredriksen har krav på 510.000 kroner fra Bardufoss flyservice, og synes det er trist at ikke moderselskapet Røros Flyservice tar til fornuften og imøtekommer deres rettmessige krav.

– To stykker fra styret var her oppe på ettermiddagen 5. juli for å fortelle oss at de kom til å slå selskapet konkurs i kjølvannet av Høyesterettssaken. Erstatningen var ikke tema, bare at de ønsket å ha oss med videre i et nytt handlingselskap. Hva kunne vi gjøre? Noe skal man jo leve av, sier Fredriksen, som takket ja til å begynne i det nyopprettede Bardufoss Ground Handling.

Han har vært i kontakt med konkursboet, og regner med at de vil få noen penger fra lønnsgarantifondet, men på langt nær det de har krav på ifølge dommen.

Leit

Eier i Røros flyservice, Leif Jørgen Hovdahl sier til Nrk.no at han synes det er leit at selskapet blir dratt inn i en ny rettssak.

– Vi driver ikke med konkursrytteri. I det nye selskapet har vi god tariffavtale med alle ansatte, sier Hovdal.

På grunn av den varslede rettssaken ønsker han ikke å si så mye annet enn at han mener LOs anklager er uriktige.

Annonse

Flere saker

Annonse