JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk bokhøst

Samfunnsengasjerte menneske gled deg! I år kommer det mange godbiter i bokform fra Pax og Spartacus forlag.

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Her får du både historie, bok om herskerteknikker og flere bøker som tar opp aktuelle problemstillinger i velferdsstaten.

– Jeg har nok et litt annet syn på eventyreren Helge Ingstad enn det som har kommet fram tidligere, røper forfatter Frode Skarstein som på Spartacus forlag i slutten av september gir ut en uautorisert, kritisk biografi om Ingstad.

Radikale

Forlagene Pax og Spartacus slapp sin høstliste i dag. Dette er to av de mest interessante forlagene av en viss størrelse som gir ut politisk radikal litteratur i kongeriket. Utgivere som er flinke til å styre unna det økende uvesenet som kalles kjendiseriet og som brer om seg i norsk forlagsvesen.

Historie fra Pax

Den markerte historikeren Knut Kjeldstadli, med politisk ankerfeste på venstresida i SV, kommer med boka ”Mine fire besteforeldre”, en personlig beretning der framveksten av det moderne Norge står sentralt. I slutten av oktober kommer den.

Minst like spennende er antagelig Kristian Lisleruds ”NAVet som knakk. Velferdsstaten er i dyp og vedvarende krise.” Lislerud er tidligere personalsjef i Trygdeetaten i Oslo og nå seniorrådgiver i YS-forbundet AVYO. Han skulle dermed ha god bakgrunn for egne meninger.

Mot slutten av denne måneden kommer også den kjente arbeiderbevegelsehistorikeren Finn Olstad med booka ”Frihetens århundre” og en måned seinere journalist Thor Viksveen med boka ”Den lange veien. Oslo Arbeiderparti 1910-2010”. Dette er ifølge Pax forlag historien om Norges mektigste partilag.

Klimakrisa

Siviløkonom Frode Fanebust forteller at han har lest mange bøker om klimakrisa. Nå har han skrevet ei bok sjøl med tittelen ”Selvbedraget. Norge og klimakrisen.” Den handler om et oppblåst norsk sjølbilde, ifølge forfatteren.

– Dette er en annerledes klimabok. Jeg er opptatt av konflikten mellom den norske sjøloppfatningen og hvordan vi handler i klimapolitikken. Er vi så flinke som vi tror? Boka er kritisk til de norske politikerne som hersker over klimapolitikken i dag, så vel statsminister Jens Stoltenberg som miljøvernministerstatsråd Erik Solheim, sier Fanebust som imidlertid understreker at boka ikke bare er en elendighetsbeskrivelse – han forsøker å skissere noen løsninger også.

– Vi må få en riktigere prising av fossil energi sånn at fornybar energi blir mer konkurransedyktig, argumenterer Frode Fanebust.

Politikk

Den svenske forfatteren Elaine Bergqvist har skrevet boka ”Slå tilbake! Selvforsvar mot hersketeknikker”. Forfatter bygger videre på mye av det Berit Ås har stått for her i Norge, forteller Eivind Løvdal Refsnes i Spartacus. Bergqvist kommer for å lansere boka i Norge 23. august.

En annen spennende tittel fra Spartacus er Vegard Byes ”Opprør fra Sør”

– Ei bok for alle som er opptatte av hvilken vei Latin-Amerika går, sier Refsnes.

Markedssjef Refsnes trekker også fram Jesper Bengtssons biografi om Aung San Suu Kyi med tittelen ”En kamp for frihet”.

Fra Brooklyn til vikingkonger

Den ekstremt bokproduktive folkeminnegranskeren Thor Gotaas har sammen med Roger Kvarsvik skrevet boka ”Ørkenen Sur. Den norske uteliggerkolonien i Brooklyn.”

– Ei spennende bok fra Gotaas, en mann som skriver de små folks historie, sier Refdal om forfatteren som blant annet har skrevet om lofferne, taterne, skimakerne og løperne.

Spartacus har også forventninger til Elisabeth Lønnås ”Sjøens kvinner. Ute og hjemme.” – ei bok med mye ukjent historie. For kvinner ble ikke regnet som sjøfolk.

Spartacus tror også at eldre norsk historie er en undervurdert sjanger i bokheimen.

– Derfor skal vi gi ut en serie om norske vikingkonger, sier Eivind Løvdal Refsnes. Allerede i høst kommer boka om Harald Hårfagre.

Annonse
Annonse