JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tiden leger noen sår

På boklista til Tiden Norsk Forlag finnes det i høst ikke ei eneste bok om eller av nåværende eller tidligere tilllitsvalgte i Arbeiderpartiet.

jan.erik.ostlie@lomedia.no

For noen er det nok litt vemodig.

Etter at Tiden Norsk Forlag mistet grepet om arbeiderklasselitteraturen, og for eksempel Gro Harlem Brundtland valgte å gi ut sine politiske meomoarer på Gyldendal – og ikke Tiden, etablerte forlaget seg raskt som et spennende skjønnlitterært forlag.Et forlag der den ene stjerna etter den andre debuterte (blant annet Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård).

Mye av dette skyldtes den geniforklarte forlagsredaktør Geir Gulliksen.

Så flyttet han til Oktober forlag. Og mange av ”hans” forfattere etter.

Pyroroman

Til en viss grad kan vi nok si at Tiden forsøker å bygge seg opp igjen. Skjønnlitterært.

En av de mest spennende forfatterne på Tidens høstliste i år er sørlendingen Gaute Heivoll med boka ”Før jeg brenner ned”.

– Denne romanen ligger tett opp til min egen historie, sjøl om jeg aldri tente på hus. Da jeg var 20 år, ble min far sjuk, døde raskt, og jeg begynte å skrive. Dette skriver jeg blant annet om i min roman, forteller Heivoll.

Hernbjørnsrud og Hoem

Og forlaget slår på stortromma i forhåndsannonsen.

Hans Herbjørnsrud, en av landets flotteste novellister, har sagt følgende om boka til Heivoll:

”Det har vært en nifs fryd å les Gaute Heivolls medrivende roman om brannstifteren som rystet hans hjembygd i 1978.”

Og sjølveste Edvard Hoem, Bjørnstjerne Bjørnson-biografen og med utallige romaner og fagbøker bak seg, slår til med disse ordene:

”Gaute Heivolls nye bok er rå forteljekunst av beste merke, ei eksistensiell skrekkhistorie frå den fremste blant dei unge.”

Så jo da, kanskje Tiden Norsk Forlag likevel overlever sosialdemokratenes manglende økonomiske og litterære støtte og oppmuntring – og Gulliksens overgang til Oktober?

Verdensmestrene

En annen skjønnlitterær utgivelse forlaget venter seg mye av er romanen ”Verdensmestrene” av vidunderbarnet ”Henrik H. Langeland.

Boka hans, som kommer i begynnelsen av september, handler om fire familier i Oslo på 1980-tallet.

De kommer fra helt ulike sosiale lag av befolkningen, og boka lanseres som et sosiologisk portrett av en by – sett fra ulike perspektiv. En moderne bykultur vokser fram. Og en oljenasjon.

– Dette blir ett av høydepunktene i den norske bokhøsten, spår Aarø.

Voksne kvinner

Laila Stien er en av forlagets trofaste som ikke skiftet forlag da de fleste andre gjorde det. I år kommer hun med en samling fortellinger hun har kalt ”Hjem til jul”.

– Dette er fortellinger om godt voksne kvinner. For som forfatteren sjøl sier: Det er ikke sånn at mennesker først får sjel etter at de har tatt et par grunnfag på universitetet, sier forlagssjef Richard Aarø.

Hvem skjøt Mr. Aschehoug?

En spennende politisk utgivelse fins også på høstlista, nemlig journalist Odd Isungset ”Hvem skjøt William Nygaard?”.

Isungset har jobbet med dette spørsmålet i over 15 år (forlagssjef Nygaard ble skutt en oktobermorgen i 1993, men overlevde).

For de som har lest manuset skal Isungset være nær ved å peke ut de medvirkende til drapsforsøket. Dessuten er dette ifølge forlagssjef Aarø en dokumentasjon av slett politiarbeid.

For de som sjøl vil sjekke om dette er sant: Boka kommer i slutten av september.

Annonse
Annonse