JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor dødlighet blant uføre

Jo større inntektsforskjellene er mellom uføre og de som er i jobb i et område, jo større er risikoen for at de uføre dør tidlig.

Mens bare én av ti personer mellom 25 og 65 år er uføretrygdet, er annenhver som dør i denne aldersgruppen uføretrygdet, viser en ny studie fra NOVA.

– Mange har forsket på omfanget av og veksten i uførepensjoneringen. Det er derimot svært få som har tatt for seg de uføres levekår og de uføres dødelighet, sier forsker Jon Ivar Elstad ved NOVA til Forskning.no.

Nye diagnoser

Uføretrygd tildeles på grunn av problemer knyttet til helsen. Derfor synes mange det er en selvfølge at uføre har høyere dødelighet enn andre. Problemet med denne forklaringen er at de uføre ofte ikke dør av det som de ble uføretrygdet av.

De fleste som uøforetrygdes har problemer med muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser, mens de samme diagnosene så godt som aldri er i dødsårsaken.

Stor variasjon

– Dødeligheten har sammenheng med det de uføre har stått overfor tidligere i livet, i tillegg til levekårene og de sosiale omgivelser de har møtt etter at de ble trygdet, forklarer Elstad.

Han har delt inn Norge i 35 regioner, og resultatene viser at dødeligheten blant uføre mellom 40 og 66 år varierer fra 6,8 prosent til 10,7 prosent over en fem-årsperiode.

– Utgangspunktet for studien var kunnskapen om at det er store geografiske forskjeller i helse. Det viser seg at de geografiske forskjellene er enda større blant uføretrygdede, forteller Elstad. (ANB)

Les mer om saken her

Annonse

Flere saker

Annonse