JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bollywood i Gyldendal

Hva vil det si å være muslim i Norge i dag? Det spørsmålet prøver NRK-journalist Noman Mubashir å svare på i Bollywood-romanen ”Oslostaner”, hans skjønnlitterære debut som han presenterte smakebiter fra da Gyldendal slapp sin høstliste i går.

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Et stort sett samlet anmelderkorps har slaktet romanen til Mubashir på nærmest halal-vis, men det bare smilte lørenskogingen av der han ankom presselanseringen i smoking, rødt magebelte og svart sløyfe. Og med verdens feiteste smil.

Skulle nesten tro at han hadde vunnet nobelprisen i litteratur.

Går så det griner

– Salget av skjønnlitteratur de siste seks årene er doblet. Dette viser at bøker er viktige for folk og at de dermed vekker maktens interesse. Det går så det griner, sa Einar Ibenholt, direktør i Gyldendal litteratur. Og fortsatte:

– Vi er midt i en teknologisk revolusjon. Dette er også interessant. Høstlista til Gyldendal inneholder én digital utgivelse, en app – en soppguide designet for iphone.

Varme hender og varmt hjerte

Gyldendal er en av våre tre store forlag. Derfor er det i vår tidsalder naturlig at kjendisene tar en del plass blant utgivelsene.

Vi får biografier om Kjell Inge Røkke, Thor Heyerdahl og Helge Ingstad. Journalist og idéhistoriker Morten Strøknes har som VG forstått det kommersielle potensialet hos de to ”kongo-fangene” French og Moland og skriver om dem.

I tillegg skriver så vel finansminister Sigbjørn Johnsen, Arja Saijonmaa og Joralf ”Snåsamannen” Gjerstad om seg sjøl.

Sistnevnte er i sitt 85. år og skriver om barndomsminner og mennesker han har behandlet. Og ifølge forlaget har han ikke bare varme hender, men også et varmt hjerte.

Hellig vrede

Pakistan er på manges lepper om dagen. Av ulike grunner.

På Pax forlag gir Elisabeth Eide og Terje Skaufjord ut bok om Pakistan, det samme gjør debutanten og forskeren Laila Bokhari med fagboka ”Hellig vrede” dom kommer i Gyldendals Arena-serie.

– Dette er en reise gjennom Pakistan, min fars hjemland. Boka handler om Pakistans kamp mot fundamentalismen. Jeg har møtt mennesker, generaler og religiøse leder. Snakket med mødre som har gitt sine sønner til ulike terrorbevegelser og truffet en ung mann som ble sendt tilbake fra fangeleiren i Guantanamo. Jeg håper boka kan skape debatt om en rekke spørsmål og gjøre forskning mer tilgjengelig, sa Bokhari.

Politisk roman

– Hvorfor leser vi litteratur? spurte Kari Marstein, ansvarlig for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal – og svarte sjøl: - Fordi litteraturen forteller oss noe om hvem vi er og hvem vi kan være.

Gyldendal har som alltid sterke skjønnlitterære forfattere. Mest interessant på høstlista er kanskje andreromanen til Izzet Celasin med tittelen ”Ingen manns land”. Hans debutroman fra 2007 ”Svart himmel, svart hav” ble en av vinnerne i Gyldendals konkurranse om beste politiske roman.

Celasin er født i 1958 i Istanbul. I Tyrkia var han en venstreradikal aktivist og satt flere år i fengsel etter militærkuppet i hjemlandet i 1980. Til Norge kom han som politisk flyktning i 1988. Nå jobber han som tolk.

Nobelpriskandidater

Men aller sterkest er som vanlig Gyldendal på oversatt litteratur, en tradisjon de har arbeidet med i 85 år (etter at forlaget ble kjøpt hjem til Norge i 1925).

Navn som Sigurd Hoel, Gordon Hølmebakk og nå Janniken Øverland har får mange internasjonale størrelser til forlaget.

Flere av forfatterne på høstlista er mulige nobelprisvinnere. For eksempel Alice Munro, Don DeLillo og Ian McEwan. Og kanskje Isabel Allende eller Jonathan Safran Foer.

Dessuten kommer tyrkeren Orhan Pamuk med ”Uskyldighetens museum”, hans første roman siden han fikk nobelprisen i 2006.

Og apropos nobelprisen i litteratur som 10. desember skal deles ut i Stockholm:

Gyldendal har også to sterke svensker på høstlista i krimforfatterne Camilla Läckberg og Henning Mankell.

Skjønt Mankells ”Daisy sisters” ikke er en krim, men en roman om kvinner og deres kamp for frihet i årene 1941 til 1981.

Noen har kanskje lest boka siden den kom ut på svensk i 1982.

Vi andre kan glede oss til slutten av september. For Henning Mankell er det alltid verdt å vente på.

Annonse
Annonse