JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pascal fratatt lærlingene

Det renommerte konditoriet Pascal i Oslo har mistet retten til å utdanne lærlinger.

has@lomedia.no

De siste årene har Utdanningsetaten fått flere klager fra lærlinger som beskriver et elendig arbeidsmiljø. De føler seg trakassert av eieren, Pascal Dupuy. I slutten av juni fikk den franske konditormesteren beskjeden fra Utdanningsetaten: De fant seg ikke lenger i at han ignorerte å rette opp opplærings- og arbeidsforhold ved konditoriet. Pascal ble derfor fratatt retten til å utdanne lærlinger.

Flere henvendelser

Utdanningsetaten i Oslo registrerte den første henvendelsen i november 2006. Et likelydende brev samme år fra en annen lærling bekrefter forholdene. Klagen førte til at etaten ba om et møte hos Pascal i februar 2007. Det ble avsatt to timer, men Pascal avbrøt møtet etter bare 10 minutter, ifølge etatens brev til konditormesteren 23. juni i år.

I mai 2007 påpekte etaten også at opplæringssystemet i bedriften ikke tilfredsstilte kravene i opplæringsloven. I 2008 hevdet Pascal at de hadde innrettet seg etter etatens pålegg. Bedriftens årsrapport og etatens besøk i 2009 avdekket imidlertid at Pascal ikke hadde gjort noe for å rette opp i forholdene som hadde blitt kritisert.

Reagerte først i år

Dette fikk ikke konsekvenser for Pascal før Utdanningsetaten i juni i år mottok nye klager fra flere lærlinger. Her skriver de at de mangler opplæringsplaner og at de ikke jobber sammen med Pascal som står ansvarlig for opplæringen. I tillegg kom det fram at det forekommer trakassering, både verbalt og fysisk.

Lærlingene skriver at de blir usikre og redde for å gjøre feil, da de opplever at de straffes for det. Utdanningsetaten inviterte etter dette til et drøftingsmøte, noe Pascal takket nei til. Da valgte Utdanningsetaten å trekke godkjenningen som lærebedrift tilbake.

– Svært uvanlig

Han kjenner ikke til at etaten tidligere har gjort dette. Juterud ønsker ikke å kommentere detaljer i Pascalsaken, men sier på generelt grunnlag at Utdanningsetaten stiller krav til at det er et arbeidsmiljø og et faglig miljø i bedriften som fremmer læring.

– Læreplanen skal følges, og det skal være et fagmiljø som har kompetanse til å gi lærlingene oppfølging, understreker Juterud.

Kastet kake i ansiktet

Magasinet for fagorganiserte har snakket med flere lærlinger hos Pascal. De beskriver et vanskelig arbeidsmiljø, med til dels grove episoder. Hilde Gardborg Vårlid tok svennebrevet som konditor ved Pascal høsten 2009. Da var hun helt utslitt av det psykiske presset. 21-åringen visste aldri hvor hun hadde sjefen.

– En kveld hadde Pascal gått gjennomsøpla og funnet en sukkerbunn. Dagen etter samlet han alle, viste fram bunnen og spurte rasende hvem som hadde kastet den. Jeg hadde dagen før spurt konditorsjefen om «tillatelse» til å kaste den, og bekjente at det var jeg som hadde gjort det.

– Da kastet Pascal sukkerbunnen rett i trynet på meg, og skjelte meg ut foran alle de andre. Konditorsjefen sto rett ved siden av meg, men han turte ikke si noe, forklarerer Hilde.

** LES om flere episoder og arbeidsmiljøet hos Pascal her **

Avviser kritikken

Konditormesteren Pascal Dupuy avviser kritikken han får servert.

– Det er veldig trist at vi ble fratatt retten til å utdanne konditorer. Ikke bare for meg, men for hele konditorbransjen, sier Pascal Dupuy til Magasinet for fagorganiserte.

– Jeg er en veldig krevende person, som sikkert kan oppfattes som sint noen ganger. Men jeg er ikke egentlig sint. Temperamentet skyldes at jeg er redd for at en person kan gjøre en feil med produktet – så jeg vil egentlig bare hjelpe.

Bekrefter overtid

Mye av kritikken fra lærlingene gjelder mye overtid uten betaling – eller «interessetid», som mange arbeidsgivere kaller det. Pascal bekrefter at lærlingene jobbet over normal arbeidstid, men ikke så mye som noen av dem påstår.

– Jeg vil si rundt én time overtid hver dag. Det er selvsagt ikke ønskelig, men de skaper overtid for seg selv ved å prate og tøyse i arbeidstiden. Etter at lærlingene sluttet, er vi fire personer mindre, og nå jobber vi ikke overtid. Er ikke det veldig rart, spør konditormesteren retorisk.

** Her kan du lese mer av Pascals svar til Magasinet for fagorganiserte **

** LES HELE SAKEN I VÅR PAPIRUTGAVE HER **

Annonse
Annonse