«Interessetid» utbredt
Birgit Tandberg i Fellesforbundet sier at det dessverre er slik at mange lærlinger i hotell- og restaurantbransjen blir presset til å jobbe mye gratis.
has@lomedia.no
«Interessetid» kaller bedriftene det.
– Jo grommere kjøkkenet eller kjøkkensjefen er, desto mer overtid må lærlingene jobbe, sier lederen av Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening.
Lønnskrav kommer
Foreningen har nå laget en oversikt over overtiden til fire av lærlingene, og vil hjelpe dem til å utforme et lønnskrav overfor Pascal for timene de har jobbet uten kompensasjon.
– Lærlinger som produserer, er råbillig arbeidskraft. Derfor må de i hvert fall få betalt for alle timene de jobber, understreker Tandberg.
Ukulturen overlever
Ifølge Tandberg er «interessetid» på 1-2 timer daglig veldig utbredt i bransjen. Når lærlingene selv blir kjøkkensjefer, forventer de det samme av lærlingene som det ble forventet av dem. Slik overlever ukulturen i bransjen, mener hun.
– Det er mange unge som ikke er forberedt på det som møter dem i arbeidslivet, påpeker Birgit Tandberg.