JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siljan-arbeidere startet kampen

Streiken i Siljan for hundre år siden banet vei for organisasjonsrett og utvikling på landsbygda. Landets første skogsarbeiderstreik markeres søndag 29. august.

randi@lomedia.no

I 1910 gikk 171 skogsarbeidere i Slemdal (dagens Siljan) til streik mot kammerherre Treschow på Fritzøe-godset. Det ble en kamp på liv og død. Dynamitt ble lagt i streikebryternes kaffebål. Folk samlet seg mannssterke og stiftet fagforening. Et opprør som førte til 20 prosent lønnsøkning i stedet for lønnsnedslag, slik Treschow hadde krevd.

Dette var den første store skogkonflikten i Norge. Fløtere og skogsarbeidere begynte å organisere seg i andre distrikter. 16 år seinere kom Siljan-streiken som omfattet hele Fritzøe-området og endte med at Treschow godtok faste kollektive forhandlinger. Året etter ble Skog- og landarbeiderforbundet stiftet.

Fra sluring til biff

100-årsmarkeringen skjer i regi av Fellesforbundet og Siljan Historielag. Forbundets avdeling 8 Telemark, avdeling 7 Vestfold og historielaget har et felles prosjekt med tittelen «Fra sluring til biff».

– Sluring er en pannerett som skogsarbeiderne lagde med flesk, mel og brødterninger, oftest med sukker på. I Numedal ble retten kalt «kusebræse», ler Arne Hagen, leder av Fellesforbundet avdeling 8. Biffen viser til at i dag sitter tidligere skogsarbeider Dag Terje Andersen ved kongens bord.

Han er imponert over innsatsen Siljan Historielag har gjort for å vise skogsarbeidernes kår og samtidig peke på fagbevegelsens rolle for å utvikle velferdsstaten.

Folkefest

Arrangementet finner sted ved Gorningdammen i Siljan, nabokommunen til Skien. Båthuset og Damstua er restaurerte fløterhus som i dag brukes som forsamlingssted, og har permanente utstillinger fra skogsmiljøet.

Det er lagt opp til folkefest med et mangfold av aktiviteter – ferdighetsløype for barn og unge, utstilling om skogsarbeideren og -familiens kår, skogsarbeidermat lages på bål, leker, historiske, faglige og politiske foredrag, teater og mer til.

På Gorningdammen er det lagt opp til at store og små kan oppleve og lære av historien. Siljan-arbeiderne gikk i front, men fattigfolks kamp i 1910 fortsetter i dag, andre steder i verden.

Annonse

Flere saker

Annonse