JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer Nav-kutt

Nav tilbyr færre plasser på arbeidsmarkedstiltak i høst. LO er bekymret for de langtidsledige.

frode.ronning@lomedia.no

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) stanse nedgangen i antall plasser på arbeidsmarkedstiltak i Nav.

Han tok opp saken da LO og Arbeiderpartiet mandag forrige uke møttes til sin tradisjonstunge faglig-politiske konferanse.

- Jeg er bekymret for signalene fra Arbeidsdepartementet om å redusere antall tiltaksplasser i Nav. De langtidsledige har særlig behov for tiltaksplasser, påpekte Solbakken overfor forsamlingen som besto av LO-topper, stortingsrepresentanter fra Ap, samt Aps regjeringsmedlemmer.

Betydelig nedgang

Statsminister Jens Stoltenberg tok ikke opp temaet i sin innledning, men statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet bekrefter nedgangen i antallet tiltaksplasser.

I andre halvår 2010 vil Nav tilby i underkant av 70.000 tiltaksplasser – 13.600 færre enn i første halvår.

Lund forklarer nedgangen med at Nav gjennomførte mer enn budsjettert i første halvår. For hele 2010 er det lagt opp til å tilby 75.000 plasser i gjennomsnitt.

- Arbeids- og velferdsetaten har gjennomført om lag 83 600 tiltaksplasser i første halvår 2010. Dette var noe mer enn de 78 200 plassene som var lagt til grunn i Stortingets bevilgning for 1. halvår 2010. En konsekvens av dette er at det vil være midler til noe færre tiltak i andre halvår, uttaler Lund.

Opptatt av tiltak

Statssekretæren understreker at regjeringa satser på arbeidsmarkedstiltak:

- Regjeringa er opptatt av at flest mulig skal være i arbeid og aktivitet, og arbeidsmarkedstiltak er et viktig virkemiddel for å oppnå dette. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2010 ble det bevilget økte midler til arbeidsmarkedstiltak.

Bevilgningen anslås å gi rom for om lag 75.000 plasser i gjennomsnitt i 2010. Dette er noe lavere enn lagt opp til i Nasjonalbudsjettet 2010, uttaler Lund.

Bekymret

Nedgangen i antall tiltaksplasser i Nav skaper uro i LO, der man er særlig bekymret for unge og langtidsledige.

Økonom Liv Sannes i LOs samfunnspolitiske avdeling ønsker flere tiltaksplasser.

- Det er fortsatt store utfordringer på arbeidsmarkedet. Selv om situasjonen er langt bedre enn i de fleste andre land, er økningen i ledigheten blant unge og langtidsledige bekymringsfull. Flere av de unge som nå står i ledighetskøen, hoppet av skole eller utdanning da det var sterk etterspørsel etter arbeidskraft før finanskrisen. Det er viktig at disse nå får mulighet til å fullføre utdanningsløpet. Vi må bli flinkere til å kombinere arbeidsmarkedstiltak med utdanning, uttaler Sannes.

Hun utfordrer både privat og offentlig sektor til å opprette flere læreplasser.

- Offentlig sektor må skjerpe seg, og privat sektor bør stimuleres gjennom økning av lærlingetilskuddet, sier Sannes.

Annonse

Flere saker

Annonse