JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen overtidsbetaling for unge svensker

Svensken Zeb Freij (til venstre) kom i sommer til Norge for å tjene mye penger på kort tid. Det endte med 250 arbeidstimer på tre uker, uten overtidstillegg.

has@lomedia.no

– Liker du å bli lurt, spør Torbjørn Ness fra LOs sommerpatrulje.

Han forteller at Zeb har rett på overtidsbetaling når han jobber mer enn 9 timer hver dag. Et raskt regnestykke tilsier at den unge svensken skulle hatt minst fem tusen kroner i overtid bare for de tre ukene i juni.

– Dette er ikke bare noe fagforeningen sier. Det er norsk lov, og noe du har krav på, sier Ness, som ber om å få se lønnsslipp og arbeidskontrakt.

Arbeidsmiljøloven sier at dersom det arbeides over 9 timer om dagen eller 40 timer i uken, skal det utbetales et tillegg på minst 40 prosent. Zeb sier at det er helt vanlig å jobbe 15-16 timer hver dag.

– Jeg jobber mest her på Gamle Raadhus, men tar også vakter hos Grosch, som har samme eier. Alle mine svenske venner jobber så mye de orker for å spare opp penger, sier han.

Inn i Fellesforbundet

Dagen før sommerpatruljen stakk innom på et tilfeldig besøk, hadde mange av de unge svenskene ved Gamle Raadhus diskutert om de skulle ta kontakt med fagforeningen. Sommerpatruljen kom som bestilt, og Zeb nølte ikke med å melde seg inn i Fellesforbundet.

Torbjørn Ness kunne ikke love at forbundet ville ta saken med å stille lønnskrav for timene han allerede har jobbet. Men nå som han er medlem, så kan han få hjelp til dette.

– Det beste er jo å få så mange medlemmer at vi kan kreve tariffavtale med stedet, påpeker Ness.

Fikk jobb på dagen

Zeb kom til Norge fordi han hadde hørt at det var lett å få seg jobb som servitør. Da han gikk forbi restauranten Gamle Raadhus, tenkte han at det så ut som en fin plass. Han gikk inn for å spørre etter jobb, og dagen etter var han i sving.

– Det hadde aldri gått i Sverige! Det er svært vanskelig for unge å få seg jobb der jeg kommer fra, sier 20-åringen.

I kontrakten hans står det ikke noe om hvor mye han skal jobbe, men Zeb tar alle timene han kan få. Han har tenkt å studere videre, men først skal han et halvt år til Thailand for å jobbe på et hotell, før han håper å komme inn på legestudiene.

Overtid kan bli bråk

Heller ikke de fast ansatte får overtid hos Gamle Raadhus. En av kokkene sier at han noen ganger kan jobbe 12 timer i strekk, men får samme lønna på 155 kroner for alle timene. Han vet at de har krav på overtidsbetaling, men er redd for at det skaper problemer med sjefen. Han ønsker ikke at et slikt krav skal ødelegge det gode arbeidsmiljøet ved Gamle Raadhus.

Årets sommerpatrulje ble gjennomført i alle landets 19 fylker i ukene 25, 26 og 27. Over 5000 bedrifter besøkt. Ifølge LO er 191 av bedriftene meldt til Arbeidstilsynet for brudd på Arbeidsmiljøloven. Av lovbruddene som ble avdekket, er nesten 40 prosent knyttet til mangelfull eller manglende arbeidskontrakt.

Annonse

Flere saker

Annonse