JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pusher Jens på heltid

Ifølge SV-politiker Karin Andersen, nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, har regjeringen ikke konkludert når det gjelder lovfesting av heltid for å sikre kvinnene som ønsker det, mulighet til å jobbe fullt. LO-tillitsvalgte begynner nå å bli utålmodige.

nina.hanssen@lomedia.no

LO har i flere år presset den rødgrønne regjeringen på for å få lovfestet retten til heltid.

SV-politikere har ved flere anledninger lovet full støtte til LO i kravet, og sier at ballen nå ligger hos Arbeiderpartiet.

Ap-politikere argumenterer med at deltidsansatte allerede i dag har fortrinnsrett på hel stilling.

LO-nestleder Gerd Kristiansen har svart at dette virkemiddelet ikke fungerer etter hensikten og etterlyst drastiske tiltak.

Nå begynner også leder av LO Stat Tone Rønoldtaken å bli utålmodig i denne saken.

– Vi støtter selvfølgelig LO i kravet om lovfestet rett til heltid. Og håper at også ledelsen i AP er åpne for å fortsette dialogen med LO for å finne en løsning alle parter kan være tilfreds med, sier hun.

59 prosent kvinner i deltid

I et notat fra Fafo slås det fast at 87 prosent av norske menn jobber heltid, mens andelen blant kvinner er 59 prosent.

Nesten en firedel av de deltidsansatte ønsker lengre arbeidstid. Deltidsandelen er høyest blant butikkmedarbeidere.

En lovfestet rett til heltid har vært et massivt krav fra flere forbund. Nå er også LO sentralt pådrivere for å få en lovfesting av retten til heltidsstillinger.

Dessverre viser de ferske tallene fra Fafo at det fortsatt er mange som vil jobbe mer, men som ikke får økt stillingsbrøken.

Flere hele kulturarbeidere

Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) har også mange medlemmer som ønsker heltidsstilinger og ikke får dette.

Nestleder Hans Ole Rian er enig med Rønoldtangen og vil, som henne, få på plass en lovfestet rett til heltid.

– Vi forholder oss til LOs vedtak på siste kongress på dette området. Dernest er det viktig også for våre medlemmer å kunne ha en rimelig anstendig inntekt, og en stillingsstørrelse det går an å leve av. Det er alt for mange av våre kulturskolelærere og rektorer som ufrivillig må godta små stillingsstørrelser. Dette burde vært unødvendig i dagens samfunn, sier han.

Og minner om at over 90 prosent av norske kulturskolelærere arbeider deltid.

– For å sammenligne, kan det nevnes at 70 % av kulturskolelærerne på Island har full stilling. Dette burde vært mulig også i Norge, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse