JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viste solidaritet med UPS–arbeidere

- Vi viser solidaritet med arbeidsfolk som kjemper for tariffavtale, enten det er i Tyrkia eller Norge, sa leder i LO Oslo, Roy Pedersen, på en støttemarkering for tyrkiske UPS-arbeidere i går.

Utenfor UPS-terminalen på Ulven i Oslo viste faglige aktivister onsdag ettermiddag solidaritet med UPS-arbeidere i Tyrkia som kjemper for tariffavtale.

Les: Et kraftfullt håndslag og Vil ha støtte i kampen mot UPS

Aksjonen var et ledd i en verdensomspennende solidaritetskampanje som den internasjonale transportarbeiderføderasjonen gjennomførte 1. september. De om lag 40 aktivistene som møtte opp hadde med seg åtte fagforeningsfaner.

Dagligdags med trakassering

Transportarbeiderforbundets 1. nestleder Lars Johnsen sa i en appell på støttemarkeringen at trakassering er dagligdags for UPS-arbeiderne i Tyrkia.

- Våpen er brukt mot UPS-arbeiderne, og daglig foregår trakassering. Derfor aksjonerer transportarbeidere i dag over hele verden. Vår jobb er å sikre penger til denne kampen. Hvis vi gjør det er jeg sikker på at fagforbundet Tümtis og UPS-arbeiderne vil vinne kampen, sa Johnsen.

Overleverte brev til toppsjefen

Nestlederen i Transportarbeiderforbundet overleverte et brev til Marie Skarstad som representerer UPS-ledelsen i Norge. Brevet var stilet til toppsjefen i UPS i USA, Scott Davies, og Johnsen ba Skarstad bidra til at brevet kom fram til ham.

I brevet påpeker forbundet brudd på blant annet ILO-konvensjoner, og ber om at Davies bidrar til at alle de mer enn 150 oppsagte UPS-arbeiderne i Tyrkia tas inn igjen i selskapet umiddelbart og betingelsesløst. Transportarbeiderforbundet ber også om at Scott Davies sørger for at trakasseringen av fagforeningsmedlemmene stoppes, og at den tyrkiske ledelsen går inn i en dialog med fagforbundet Tümtis for raskt å få på plass en tariffavtale.

- Vi finner oss ikke i det

Også lederen i LO Oslo, Roy Pedersen, holdt appell på støttemarkeringen. Han minnet om at UPS ikke akkurat er en bakgårdsbedrift. Det amerikanske transportselskapet leverer daglig 16 millioner pakker i over 200 land, har om lag 400 000 ansatte, og ligger an til en profitt på tre milliarder US$ - etter skatt - i 2010.

- Det holder derfor ikke at UPS i Tyrkia argumenterer med finanskrisa for å sparke organiserte arbeidsfolk som krever ordna lønns- og arbeidsforhold. Vi kan forsikre arbeidsgiverne i inn- og utland om en fundamental ting: Vi finner oss ikke i det. Vi viser solidaritet med arbeidsfolk som kjemper for tariffavtale, enten det er i Tyrkia eller Norge, sa Pedersen.

Faglig delegasjon til Tyrkia

Han minnet om at United Parcel Services er en multinasjonal gigant som må bli møtt med en klar holdning.

- Jeg vil oppfordre til at vi sender en faglig delegasjon til Tyrkia og UPS-arbeiderne, og gjennom det enda klarere synliggjøre for norske fagorganiserte og andre hva som foregår. Det er internasjonal solidaritet, og det vil øke presset på UPS og høyne støtten til de oppsagte. Det gjelder å handle nå, var LO-lederens i Oslos oppfordring.

UPS-arbeiderne må vinne kampen

Medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, var tredjemann som holdt appell. Han understreket viktigheten av at det på denne dagen blir reist de samme kravene over hele verden.

- Det er viktig at vi har denne internasjonale markeringen. Det er viktig at vi som norske fagforbund i den internasjonale transportarbeiderføderasjonen støtter økonomisk. Vi er nemlig avhengig av at UPS-arbeiderne i Tyrkia vinner denne kampen. Vi krever at oppsigelsene betingelsesløst trekkes tilbake, vi krever at UPS setter seg ved forhandlingsbordet og sørger for at ryddige avtaleforhold etableres, sa Gulbrandsen.

Annonse
Annonse