JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker ikke markedsstyring

Ap's Torfinn Opheim fastslår at norsk offentlig sektor er svært effektiv, ikke så stor sammenlignet med andre land, og at regjeringen ikke ønsker New Public Managment.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

- Her i Norge er offentlig sektor utrolig effektive, og ikke så store sammenlignet med andre land. Jeg har sett at noen mener regjeringa ikke har tatt et avgjørende oppgjør med New Public Managment (NPM). Denne regjeringa har en ideologisk tilnærming til offentlig sektor og statsforvaltninga som står i sterk kontrast til markedsliberal tenkning. Det er ingen tvil om at denne regjeringa ønsker en sterk offentlig sektor, og NPM, der man overlater oppgaver til privat sektor, er ikke noe denne regjeringen ønsker, sa stortingsrepresentant Torfinn Opheim (Ap) på LO Stats landskonferanse for fylkeskartellene torsdag.

Marked i staten

Styringssystemene i staten har lenge blitt kritisert av de ansatte for å være NPM.

Opheim skisserte store endringer i organiseringen av offentlig sektor, som sykehusreformen, Nav, omorganiseringer innenfor statlig nivå og omdanning av forvaltningsorganer til selskaper.

- Omorganisering kan framstå som et kraftfullt virkemiddel, men jeg mener samtidig at omorganiseringene må sikre offentlig styring av viktige samfunnsoppgaver. Oppdeling er ikke et mål i seg selv, men effektivisering av oppgaveløsningen, slik at vi løser oppgavene best mulig bør være det styrende, mener han.

Opheim understreker at regjeringspartiene ønsker at viktige oppgaver skal løses av det offentlige, og at alle får like gode tjenester uavhengig av størrelsen på lommeboka si.

- Basert på flertallet vi har fått i to valg, tror jeg folk er enige i at vi trenger sterke offentlige institusjoner, sier han.

Involvere ansatte

Opheim er også opptatt av å benytte de ansatte i offentlig sektor til å utvikle den.

- De ansattes organisasjoner er en viktig kunnskapsbase for hvordan oppgavene kan løses bedre. De må vi ta vare på. Hvis ikke tror jeg de høyt utdanna og unge arbeidstakerne vil se seg om etter andre arbeidsplasser for å ta vare på engasjementet, sier han - og understreker at åpenhet og aktiv bruk av de ansatte er en styrke i seg selv.

Annonse

Flere saker

Annonse