JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må presses til tariffavtale

Bekken & Strøm ved Gjøvik, som produserer og selger arbeidstøy, har nektet å inngå tariffavtale for sine ansatte siden 2008. Nå øker fagbevegelsen presset på bedriften.

Bekken og Strøm har til sammen 62 ansatte. 15 av 19 mulige er organisert i Fellesforbundet, og 16 av 20 er medlemmer i Handel og Kontor, forteller Roger Sollie, organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 670. Fellesforbundets medlemmer trykker logoer og annet på arbeidstøy, og ønsker å jobbe på serigrafioverenskomsten.

Prinsipielt mot

Men leder og eier Sven Strøm har sagt blankt nei. I 2008 svarte han slik på kravet om tariffavtale, forteller Oppland Arbeiderblad:

– Det er vår klare oppfatning at bedriften stiller fritt og ikke kan pålegges å inngå noen tariffavtale med deres forbund. Vi forholder oss til dette og er prinsipielt imot enhver pålagt og ufrivillig avtale. Basert på dette stiller vi oss totalt avvisende til deres henvendelse.

Ber kunder reagere

Roger Sollie sier til Magasinett.org at ledelsens holdninger har vært kjent og et problem for de ansatte enda lengre tilbake i tid enn 2008. Han mener det er liten grunn til å tro at de har skiftet syn.

– Derfor har vi sendt ut en oppfordring til tillitsvalgte i bedrifter med ordentlige forhold som er kunder hos Bekken & Strøm. Vi har bedt dem spørre sine leverandører om de har tariffavtale, og håper at mange slike henvendelser vil gi et press på bedriften, sier Sollie.

Blant andre kjøper mange kommuner arbeidsklær og sko av Bekken og Strøm, som har avdelinger i flere landsdeler. Gjøvik og Land kommune skal allerede ha utsatt å tegne nye kontrakter med bedriften til forholdene ved bedriften er avklart.

Riksmeklingsmannen neste

Fellesforbundet har nå bedt om et møte med bedriften for å fremme kravet om tariffavtale på nytt.

– Vi har foreslått 13. september, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen. Får vi nei igjen, vil vi koble Riksmeklingsmannen inn i saken. Det er prosedyren. Får vi ikke enighet der, kan vi gå til konflikt. Men vi får håpe at vi unngår det. Det er jo pengene som rår, og om kundene trekker seg, kan vi kanskje komme til enighet, sier Sollie.

Annonse

Flere saker

Annonse