JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klare råd fra toppen

På den fagligpolitiske konferansen på Sørmarka 23, august ga fagbevegelsens sentrale tillitsvalgte sine råd til statsminister Jens Stoltenberg.

frode.ronning@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

LO-nestleder Solbakken prioriterte i sin innledning å snakke om sosial dumping.

– Vi er utålmodige, Jens! Kampen mot sosial dumping må skjerpes, krevde Solbakken.

Han var særlig opptatt av at regjeringa begrenser adgangen til å opprette selskaper i utlandet, såkalt NUF. Solbakken mener det i mange tilfeller drives økonomisk kriminalitet og sosial dumping under dekke av et NUF-selskap.

Kommunene sliter

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat etterlyste i forkant av møtet en betydelig styrking av kommunesektoren.

– Mye av årsaken til lavere oppslutning er det som skjer ute i kommunene. Mange kommuner sliter med kommuneøkonomien, og det er den virkeligheten som velgerne føler på kroppen, uttalte hun.

Vil ha hele Soria Moria

Fagforbundets leder Jan Davidsen var tydelig på at den rødgrønne regjeringen må vise at de får satt i verk alle tiltak som Soria Moria-erklæringen lover.

– Folk ber om mer velferdspolitikk, skole, eldreomsorg og samferdsel. Det er det tidsskillet fra 2005 som må holdes oppe. Vi er et rikt land, og må satse på utbygging av offentlig sektor, og kamp mot sosial dumping, sa han.

Davidsen mente det virker som folket tror det ikke spiller noen rolle hvem som sitter ved makten.

– De rødgrønne må engasjere seg slik at høyre-venstre-aksen blir tydeligere. Nå slipper borgerligheten unna ved å bare sitte i ro, og forskjellene mellom høyre og venstre må tydeliggjøres.

Få Nav til å virke

NTL-leder Turid Lilleheie mente også at et velfungerende Nav vil være en faktor velgerne vil sette pris på om et år.

– Det er på lokalt plan av velferdspolitikken formes. Nav må også få de pengene de trenger. For eksempel til å bedre datasystemene sine. De har fem ulike systemer i dag, og noen fra 70- og 80-tallet. Den dagen pensjonene ikke kommer ut på grunn av en datafeil, kan de rødgrønne bare drømme om gjenvalg, sier hun.

Distriktene sviktet

Leif Sande, leder i Industri Energi, tror nedturen på meningsmålingene skriver seg fra misnøye i distriktene.

– Distriktene føler seg svikta. De ser nedlegging av industri, og at storsamfunnet vil nekte dem å skape verdier i Lofoten og Vesterålen. Skal de vinne tilbake oppslutningen må de få grunnfjellet i distrikta tilbake. Til og med i industribygdene i Sogn har de begynt å tvile, sa han, og la til at distriktsmisnøye også sprer seg til byene.

Annonse
Annonse