JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må vise forskjellene i politikken

De dårlige meningsmålingene for Arbeiderpartiet og de rødgrønne bekymrer Raymond Johansen (Ap). Partisekretæren mener venstresiden klarere må få fram de store forskjellene på venstre- og høyresiden.

morten.hansen@lomedia.no

- Vi vinner ikke valg på det vi har gjort. Vi vinner valg på det vi skal gjøre, sier Raymond Johansen.

Ifølge partisekretæren går Norge så det suser. Det er lav arbeidsledighet, god kjøpekraft og orden i økonomien.

Han konstaterer at de rødgrønne ikke kan forvente å få klapp på skuldra for det de har gjort.

- Vi har reversert privatskolene. Vi har stoppet forslag fra høyresiden som ville vært de mest dramatiske angrep på arbeidstakerrettigheter etter 2. verdenskrig. Vi har ansatt over 70 000 mennesker i offentlig sektor. Vårt forhold til Kina var på frysepunktet, nå er det godt. Likevel opplever vi et rekordfall i meningsmålingene, sier Johansen.

Han mener det er mange årsaker til at det nå går dårlig.

Den tidligere fotballederen i Vålerenga IF bruker idrettsmetaforer for å forklare noe av motgangen for regjeringen.

- Vi har like drakter, men vi spiller ikke som lag - og gjør ikke hverandre gode. Vi har mange feilpasninger og vi sender ballen over til motstanderen. Når du kjefter på medspillere, blir de ikke gode. Vi har hatt intern uro. Det gjør ikke stemningen bedre, fastslår Johansen.

Skarpere skillelinjer

Johansen mener motgangen må møtes med et sterkere fokus på Arbeiderpartiets hovedsaker; arbeid, skole, eldre og helse.

I tillegg må partiet i større grad trekke opp skillelinjen mellom venstre- og høyresiden.

- Det er en retningsforskjell i politikken. Det er ikke risikofritt å stemme på høyresiden. Vi vil forsvare og forbedre den nordiske velferdsmodellen.

Nordisk modell

Det som kjennetegner denne velferdsmodellen er høyt skattenivå, stor offentlig sektor, og samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Johansen påpeker at det er Arbeiderpartiet og venstresiden som har vært pådriver for denne samfunnsløsningen. Han blir provosert over at høyresiden nå forsøker å ta eierskapet til begrepet fellesskap.

- Det har gått så langt at Høyre sier de har vært en stor bidragsyter til velferdsmodellen. Det er til og med gått så langt at Stein Erik Hagen skal til Davos (World Economic Forum, red anm.) og snakke om den norske velferdsmodellen.

Det er en utvikling på debatten som Johansen vil endre.

- Arbeiderpartiet er Norges beste valgkamporganisasjon og må klargjøres for en svært tøff kommunevalgkamp. Vi må reise mye, snakke med folk, og være synlige i media. Og fagbevegelsen er kanskje den viktigste grunnen til at vi har vunnet de siste valgene. Dette samarbeidet er basert på vårt felles verdigrunnlag. Dette fruktbare samarbeidet må vi fortsette med, oppfordrer Johansen.

Annonse
Annonse