JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-tillitsvalgte råd til Stoltenberg

Industrien er sviktet av regjeringen. På andre områder har de rødgrønne levert. Men nå må de lytte, før det går helt galt. Det mener LO-tillitsvalgte på lokalplanet.


03.09.2010
11:57
16.12.2013 14:00

nina.sandaas@lomedia.no

odd.arne.olafsen@lomedia.no

sym@lomedia.no

Til tross for krystallklare meningsmålinger som gir solide borgerlige flertall på meningsmålingene, er de mange lokale tillitsvalgte LO-Aktuelt har pratet med langt fra entydige i sin vurdering av den rødgrønne regjeringen.

I industri og næringsliv er frustrasjonen stor. Mange er også skuffet over de mange uløste problemene innenfor helse- og omsorg. Fattigdomsbekjempelsen får også strykkarakter. Samtidig gis det solid honnør for jernbanesatsingen, barnehagedekningen, innsatsen mot sosial dumping og arbeidet for et bedre arbeidsmiljø. Høy sysselsetting og bevaring av sykelønnsordningen gir også solide pluss i karakterboka.

Her er rådene og vurderingene fra de lokale tillitsvalgte:

NILS BRODAL, distriktstillitsvalgt for Postkom, Hedmark/Oppland:

– Fra 2005 og ei god stund framover innfridde de rødgrønne på flere områder, blant annet når det gjelder arbeidsmiljøloven, midlertidige ansettelser og stillingsvern. De fikk reversert mye av det Bondevik-regjeringen etterlot seg. Så langt var vi fornøyd, men det siste året har bildet blitt litt annerledes. Det ser mer kritisk ut nå. Blant annet ser vi at når det gjelder datalagrings-, post- og vikardirektivene, brukes det altfor lang tid. I tillegg ser vi at fattigdomsproblemet står uløst. Forskjellene blir for store, og det må ryddes opp. Derfor forventer vi at de rødgrønne fører en politikk for vanlige arbeidsfolk i tråd med de krav LO har stilt.

TERJE KRISTIANSEN, HTV Nortura, Rudshøgda, NNN i Hedmark:

– Regjeringen har innfridd fagbevegelsens krav, men det er andre ting å sette fingeren på. Framover må regjeringen drive litt mer tradisjonell Arbeiderpartipolitikk. Nå virker politikken litt for modernisert, og særlig når det gjelder SV-linja. La politikken preges av litt gode, gamle Arbeiderpartisaker.

SAID HASSAN HAMED, HTV West Renhold, NAF i Hordaland:

– Stort sett har regjeringen innfridd. Som reholder er jeg veldig fornøyd med at vi får på plass en ordning med regionale verneombud og id-kort innen renhold fra nyttår. Det er viktige grep for å gjøre det vanskeligere for useriøse bedrifter, og særlig der hvor det er mange etniske grupper representert. Generelt må regjeringen fortsette på den samme kursen.

KARL S. OLSEN, HTV i Kystverket, Ålesund, NAF i Møre og Romsdal:

– Regjeringa har ikke innfridd. Når de rødgrønne har et program som også vi tillitsvalgte snakker om ute, og de ikke leverer, holder det ikke. De styrer etter mer overordna mål og hører for lite på hva grasrota vil. Blant annet er oljevernberedskapen noe vi i Kystverket har mast om lenge. Et svært viktig område de rødgrønne må ha som et hovedtema framover er samferdsel i et stort bilde. Blant annet har regjeringa lovet å få mer gods på kjøl. Det har det så langt ikke vært lagt til rette for.

OLE ROGER STORÅS, leder i Troms Transportarbeiderforening:

– Ut ifra valgkampen og løftene derfra har vel ikke regjeringen helt innfridd, men da må vi huske på at alternativet med Høyre og Frp er helt utenkelig. Når det gjelder tyngre politiske saker, som for eksempel samferdsel, er det skuffende å se at det fortsatt finnes mange dårlige veier over hele landet. Vi kan også konstatere mangler innenfor eldrepolitikken. Jeg forventer at regjeringen klarer å gjennomføre hele Soria Moria II-erklæringen. Et viktig område er skolepolitikken, som er litt feilslått. I sum bør vi vel innrømme at vi likevel er fornøyd med mye.

SVEIN NORDVIK, HTV i NCC Anlegg, NAF avd. 6 Vest:

– Om de rødgrønne har innfridd blir vel et både-og. Innenfor vårt område, anleggsvirksomheten, har regjeringen jobbet bra når det gjelder å ta vare på norske lønns- og arbeidsforhold og kampen mot sosial dumping. Innenfor skole- og helsepolitikken har den nok ikke innfridd. Der gjenstår en god del. Og ett viktig mål: nullskatteytere skal ikke finnes. Her må det jobbes med effektive mottiltak.

ANNICKEN BECKSTRØM, fylkesleder i FO Vestfold:

– Svaret på om de har innfridd blir mye delvis og både-og. Jeg er veldig fornøyd med at det har vært fokus på barnevernet og behovet for flere stillinger, men så har ikke pengene fulgt med fokuset. Midlene blir ikke øremerket. Nav-reformen har vært fryktelig vanskelig å sette ut i livet, derfor er det bra at regjeringen nå ser ut til å ta mer tak i det nå. Framover forventer jeg at regjeringen fortsetter å tydeliggjøre fokuset på barnevern og at den ikke tuller seg bort med arbeidsmiljøloven. Jeg forventer også et fortsatt fokus på de svakeste i samfunnet. Og en viktig ting: jeg vil ikke ha skattelette. Vi skal fortsatt betale det godene våre koster.

JAN GEORG DAAE HANSEN, leder av Banepersonalets landsråd, Norsk Jernbaneforbund:

– Jeg er veldig fornøyd med regjeringen når det gjelder jernbanesatsingen. Et konkret prosjekt regjeringen må få ferdig planlagt og igangsatt er strekningen Hønefoss–Oslo på Bergensbanen. Den må på papiret snart.

SVEIN ERIK VEIE, leder i Fellesforbundets avdeling ved Norske Skog, Skogn:

– Det går i riktig retning når gjelder ordnede arbeidsforhold. Men fortsatt må innsatsen økes mot sosial dumping. Jeg tenker med gru på hvordan dette hadde sett ut under en borgelig regjering, der Frp hadde vært med.

– Regjeringa har ikke innfridd i næringspolitikken, og da spesielt kraftkrevende industri. Det er ikke nok med overføringslinjer ¬– og beslutningsvegring om hvor linjene skal gå.

ANN-KRISTIN MOLLJORD, leder i Fagforbundet, Bodø:

– Jeg vil absolutt påstå at regjeringa har innfridd. I farta kommer jeg ikke på en eneste stor sak som vi ikke har fått gjennomslag for.

– Framover forventer jeg at regjeringa griper fatt i utfordringene innenfor helse og omsorg, og problemet med at mange fortsatt ikke får full stilling. Vi vet at andelen eldre i befolkningen vil øke sterkt. Da skulle jeg gjerne sett en større satsning på utdanning av flere helsearbeidere og flere lærlingplasser i disse fagene.

PETTER VELLESEN, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Fellesforbundet:

– Jeg er passe fornøyd. I vår forening har vi fått gjennomslag for en del av de viktigste kravene som tiltak mot sosial dumping og solidaransvar. Men generelt er det store uløste problemer innenfor helse- og omsorgssektoren. Og vi ser at fattigdomsproblemet ikke er løst; forskjellene i Norge øker, i stedet for å minske.

– Jeg forventer at regjeringa kommer med tiltak for å redusere de sosiale forskjellene.

MORTEN STENBERG, leder i Gjøvik Jern og Metall, Fellesforbundet:

–Vi som driver fagforeningsarbeid ser at arbeidsmiljøloven er blitt mer fornuftig. Og det er bra at sykelønnsordninga og IA-avtalen er beholdt. Regjeringa har også gjort mye bra for å lose Norge gjennom finanskrisa.

–Regjeringa er ikke helt i mål for å regulere den useriøse delen av arbeidslivet. Og de kunne godt skaffe seg noen bedre medierådgivere som vet hva som foregår på bakken, slik at det ikke blir så mye støy.

RAGNHILD OPPEGÅRD, leder i Fagforbundet Eidsvoll:

– Regjeringa har ikke innfridd hundre prosent. Barnehagedekningen er blitt god takket være alle private utbyggere, men det var kanskje meninga. Jeg jobber på sykehjem og der har vi ikke sett noe til de utlovede 10 000 flere hendene.

– Framover gjelder det for regjeringa å gjennomføre det som er sagt og lovet, ikke bare si ”bla,bla”. Det at kraftsaken i Hardanger ble håndtert så klønete, er bare pinlig.

OTTO VIK, sekretær i Kjemisk Arbeiderforening, Bergen

– De få positive tingene kommer helt i skyggen av de negative:

Hardangermastene er OK for meg, men det er måten saken er blitt gjennomført på. Bedre vilkår for kraftindustrien er ikke på plass. Det er for mye sentralisering av sykehusene. Det er flaut at vi med vår norske økonomi ikke kan øke bevilgningene mer til veier, dette vil svare seg økonomisk på lengre sikt.

– Nå forventer jeg at de hører mer på folkene fra «grasrota». Jeg stemte rødgrønt ved de to siste valgene, men etter siste periode er jeg allerede begynt å tvile, for så mye rot internt skal man lete lenge etter. De bør også lytte mye mer til LO og forbundene dersom de skal ha sjanse ved neste valg.

ARNT LER, HK-regiontillitsvalgt, Møre og Romsdal:

– Regjeringa har ikke innfridd i det hele tatt. Men en kan vel ikke forvente annet av den regjeringa som er preget av veldig mye dobbeltmoral. Det er store ord og fagre løfter, men veldig lite handling.

– Nå må de begynne å lytte på grasrota. Regjeringa har for kortsiktige perspektiv når det gjelder utdanning, helse, infrastruktur og kollektivutbygging. Veiene og den gamle bilparken i Norge er en skam.

SIW ØSTERDAL, leder i Fagforbundet i Rana:

– Regjeringa har innfridd, men må bli tydeligere og lytte mer til lokalapparatet. Våre politikere legger føringer for oss også lokalt. Da er det viktig å vite at vi kan gi tilbakemeldinger og bli lyttet til, sier Østerdal til LO-Aktuelt.

Hennes hovedfokus er på det regjeringa har fått til, selv om hun langt fra er ukritisk til det rødgrønne regjeringsprosjektet.

– At regjeringa har greid å holde arbeidsledigheten på et så lavt nivå, er for meg det aller viktigste.

– Regjeringa har håndtert finanskrisa på en veldig god måte, mener hun, med støttepakker og mange tiltak tidlig i krisa.

Som tillitsvalgt har hun i alle år opplevd gjentatte krav om flere hender i omsorgsstillinger. Omsorg har fått bedre kår, men så langt kanskje ikke nok.

Det alvorlige i dagens situasjon er derimot hvordan regjeringa har taklet kraftforsyninga til Vestlandet. Etter hennes mening har den såkalte Hardangersaken vært behandlet helt elendig.

03.09.2010
11:57
16.12.2013 14:00



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker