JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skulle legges ned, blir Norges største

For tre år siden skulle Nortura, Hærland i Indre Østfold legges ned. Om ett år blir de bygd ut til Norges største kjøttindustribedrift med 700 ansatte.
Massive: Disse avlskalkunene kan veie opptil 40 kilo, og parteres noen få ganger i året, i dag av Ratislav Balaz.

Massive: Disse avlskalkunene kan veie opptil 40 kilo, og parteres noen få ganger i året, i dag av Ratislav Balaz.

Sissel M. Rasmussen

Nortura-konsernet har avdelinger over hele Norge og har i de siste årene hatt store omstillinger. Noen blir lagt ned, andre bygd ut. For tre år siden lå nedleggingstrusselen som en mørk sky over Hærland. Klubben hadde kjøpt inn 500 fakler for å gå i protesttog. Nå ligger de samme faklene der, klare til å brukes i feiringen i januar neste år, da bedriften skal stå ferdig med eget slakteri. Den enes død, den andres brød, heter det. Slakteriet i Rakkestad legges ned, men avstanden er kun 15 - 20 minutter med bil, så klubbleder Hans Ericson regner med at 150 derfra blir med over til Hærland.

Midlertidig midlertidighet

I dag har Nortura i Eidsberg kommune 300 faste og 160 midlertidig ansatte. Ericson forklarer det høye antallet midlertidige med at de er i en omstillingsfase. Arbeidere kan gå som midlertidig i fire år. Det synes klubblederen er lenge. Han ville satt grensen på to år, men en avtale om dette ble inngått før hans tid. Klubb-
lederen liker ikke de stadig fornyelsene av korttidskontrakter. En som blir gravid kan da skyves ut, og alle vet hvor vanskelig det er å få lån når man ikke er fast ansatt. Nå i slutten av januar er det mange som passerer fireårs-grensen. Da må klubben i sving for å sikre dem fast ansettelse.

– Konsernet har vært mer skeptiske til å ansette fast enn her på Hærland, mener Hans Ericson. Selv har han sittet som klubbleder i to år og karakteriserer forholdet til ledelsen som godt. Han er opptatt av å skolere ungdommen. I disse dager har de tre unge på kurs på Sørmarka, der de lærer å finne fram i regler og lover for arbeidslivet. Dessuten får de skolering i lokale lønnsforhandlinger og særavtaler.

Internasjonalt

43 nasjonaliteter er representert ved bedriften. Etter nordmenn, er svenskene den største gruppa. De har også en litt høyere organisasjonsprosent enn resten, men det totale tallet på organsierte har gått oppover. Av de faste har NNN-klubben nærmere 80 prosent oppslutning. Klubblederen forteller at folk kan ha så ymse årsaker for ikke å la seg organisere. Polske katolikker kan for eksempel vegre seg på grunn av LOs positive syn på kondomer. På vår runde i bedriften går vi først til avdelingen som skjærer kylling, 230 ansatte i skiftordning. Her går det unna ved samlebåndet. Når bedriften er ferdig utbygd om ett år, skal det passere 12 500 kylling i timen. Da vil en lastebil fylles opp hver halvtime.

– Fører ikke dette til høyt tempo, ensformig arbeid og mange yrkesskader?

– Rygg og skuldre er utsatt, men vi har en form for rotasjon. Heller ikke veldig mange blir uføretrygdet, ifølge klubblederen. Men det er stor gjennomtrekk på kalkunavdelingen, som denne dagen har fått inn avlskalkuner på opptil 40 kilo. Slike kalkuner kommer fire ganger i året og males blant annet opp til pølser. Folk står tett i tett ved båndet og utfører arbeidsoppgavene. Her er det få norske, desto flere polakker, tsjekkere, vietnamesere og svensker, rundt 50 tilsammen.

– Jeg begynte her for 15-16 år siden, og det er kun to-tre igjen fra den tida, sier Hans Ericson.

Skatter til Norge

Nesten 1/3 av ved Nortura Hærland er svenske og skatter til Norge, og da LO-Aktuelt besøkte bedriften i desember ordnet klubblederen med norske skattekort til sine svenske kolleger.

– Vi har god kontakt med de norske skattemyndighetene. Det hjelper, sier Ericson. For øvrig er det et virvar av regler som kan skape hodebry. Skal du for eksempel ha dagpenger fra Norge når du etter mange års arbeid i Norge blir arbeidsløs? Tre arbeidsledige svensker fikk ikke det. Som skatteyter til Norge har man også rett til fastlege, men dette fungerer ikke, etter klubblederens erfaringer. Selv bor han i Årjäng kommune og bruker 45 minutter med bil til jobben. Gjennomsnittslønna er 400 000 inkludert skifttillegg. Med lavere priser i hjemlandet, synes Ericson det er bra.

Bygger ut

Klubblederen påstår at det ikke fins sosial dumping blant bygningsarbeiderne. Han har nemlig oppnådd enighet med bedriften om at klubben skal ha rett til å kontrollere dette.

– Innleide har rett til tarifflønn, og jeg går selv rundt og sjekker at dette stemmer, sier NNN-mannen. Norfersk, som tilhører Norgesgruppen og delvis også er eid av Nortura, har en egen avdeling på Hærland. Der pakker de, og varene går deretter rett i butikkhyllene. Norfersk-arbeiderne har egen tariffavtale, men Nortura-klubben ønsker å samkjøre mest mulig.

Psykisk helse

Mange mennesker går på en psykisk smell i løpet av livet. Nortura er intet unntak, og det hender titt og ofte at ansatte kommer til den svenske klubblederen og snakker om problemene sine. Det gir tillitsvervet en ekstra dimensjon. Bedriften har også en sykepleier som tar seg av den slags. På en TV-skjerm i kantina ser vi at sykefraværet var på 7,8 prosent i 2012, og at bedriften mener de har for mange skader. Men Nortura, Hærland er en IA-bedrift og jobber med saken. De ansatte har tilgang til massasje med en egenandel på 75 kroner.

Skatt

Hovedregel: Du skal skatte
i det landet du jobber.

Unntak: Hvis du bor i en svensk kommune som grenser til Norge og jobber i en norsk kommune som grenser til Sverige, skal du skatte til Sverige.

Nortura SA

Konsernet omsetter for 19,2 milliarder i året.

Har 5500 ansatte og opererer i 29 kommuner.

Er organisert som et samvirke eid av 18800 bønder.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Skatt

Hovedregel: Du skal skatte
i det landet du jobber.

Unntak: Hvis du bor i en svensk kommune som grenser til Norge og jobber i en norsk kommune som grenser til Sverige, skal du skatte til Sverige.

Nortura SA

Konsernet omsetter for 19,2 milliarder i året.

Har 5500 ansatte og opererer i 29 kommuner.

Er organisert som et samvirke eid av 18800 bønder.