JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raste mot visumnekt

Lars Anders Myhre lover et politisk etterspill etter at 25 fagforeningsfolk ble nektet visum inn til Norge for å delta på en faglig konferanse. UDI sier de er forpliktet til å motvirkwe illgal innvandring til Schengen-området.

einar.fjellvik@lomedia.no

tri.nguyen@lomedia.no

– Det er en skam, sa spesialrådgiver Lars A. Myhre i fagforbundet Industri Energi, i sin åpningstale til ICEM-konferansen i Stavanger.

ICEM er den internasjonale samarbeidsorganisasjonen for fagforbund innen kjemisk industri og energiutvinning. Den tre dager lange konferansen åpnet i Stavanger på mandag, med både byens ordfører og næringsminister Trond Giske som gjester.

Tomme stoler

Det ble likevel de mange tomme stolene i konferansesalen som ble det heteste temaet på åpningsdagen. I alt 25 detlakere fra Irak, Nigeria, Kuwait, Palestina, Colombia og Bangladesh måtte melde avbud fordi de ikke fikk visum til Norge.

– Som fagforeningsmann beklager jeg. All internasjonal fagforeningskontakt krever visum. Det vi gjør er fredsskapende arbeid som er viktig for demokratiet og som sikrer faglige rettigheter, sier Lars A. Myhre til Industri Energi sitt nettsted.

– Når lover lages i vårt land, er det et prinsipp at de lages for de lovlydige, ikke lovbryterne. Når noen søker visum for å delta på en fagforeningskongress i Norge, behandles de som om de har helt andre hensikter enn det å delta på en faglig, internasjonal kongress. De leter med lys og lykt etter noe som det kan stilles spørsmål ved, og behandlingstiden blir så lang at du har et avslag i praksis, sier Myhre.

Giske forskrekket

Næringssminister Trond Giske ble orientert om saken like før konferansen skulle åpne. Ifølge Industri Energi-leder Leif Sande reagerte statsråden med forskrekkelse:

– Giske er like forskrekket som oss, men dette handler om paragrafrytteri fra byråkratene, sier Sande til bransjebladet Petro.no, som lover å forfølge saken i håp om et taktskifte fra byråkratene.

Ifølge bladet skal det være Utlendingsdirektoratet (UDI) som har avslått søknadene om visum fordi enkelte av søkerne ikke har fast bopel eller oppgitt inntekt.

Etterspill

Generalsekretæren i ICEM, Manfred Warda, synes det er vanskelig å arrangere en konferanse der så mange uteblir.

– Vi savner for mange i dag, til tross for iherdige forsøk på å få dem inn i landet. Våre venner har i praksis fått munnkurv. At land nekter våre brødre og søstre innreise og avslår visumsøknad, er blitt et tiltakende problem. Og det må vi sette et internasjonalt fokus på, sier Warda ifølge petro.no.

Både Myhre og ICEM-generalsekretæren lover at saken vil få et etterspill – både her i Norge og i Europarådet.

Annonse
Annonse