JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gleder seg over EØS-utredning

Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland mener det vil ha minimale konsekvenser for Norge å reservere seg mot å innføre EUs postpolitikk.

kjell.werner@anb.no

Postkom ser positive tegn i utredningen om konsekvenser av et veto mot EUs postdirektiv.

– Utredningen viser at det vil ha minimale konsekvenser for Norge å reservere seg mot å innføre EUs postpolitikk, sier forbundsleder Odd Christian Øverland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rapporten som nå ligger samferdselsministerens bord konkluderer med at den eneste konsekvensen ved et veto vil være at Norge blir unntatt fra EUs postpolitikk. Advokatfirmaet Kluge mener det er liten sannsynlighet for at et veto vil ha konsekvenser for andre deler av EØS-avtalen enn det som berører post.

Første skritt

– Vi ser på dette som en etappeseier. Nå har regjeringen tatt første skritt i retning av å benytte reservasjonsretten på postdirektivet, sier forbundsleder Øverland.

– Utredningen tilbakeviser påstanden om at EØS-avtalen vil svekkes ved at å benytte reservasjonsretten på dette direktivet, slik enkelte har hevdet, tilføyer Øverland.

Han peker på at motstanden mot en liberalisering av posttjenester er stor i folket.

– En innføring av direktivet vil føre til dårligere og dyrere posttjenester, spesielt i distriktene. Nå kan vi unngå det, poengterer Øverland.

Politiske følger?

Han er overrasket over at advokatfirmaets antydning om at det kan få politiske konsekvenser dersom Norge reserverer seg.

– Det er og forblir spekulasjoner, siden ingen noen gang har prøvd å benytte reservasjonsretten. Post er et lite og avgrenset område i EØS-avtalen. Det er etter vårt syn tvilsomt om EU vil være tjent med å sette hele eller deler av avtalen i spill, dersom Norge reserver seg mot direktivet, sier han.

– Dersom det ikke skal være mulig av politiske årsaker å reservere seg på et så lite og avgrenset område som post, kan ikke reservasjonsretten omfattes som reell, slår Øverland fast. (ANB)

Annonse
Annonse