JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kaplans siste sjanse

Kamuran Kaplans asylsak kommer opp for Høyesterett 28. oktober. Dermed setter landets høyeste domstol sluttstrek for kurderens snart 13 år lange kamp om opphold i Norge.

Borgarting lagmannsrett kom 1. mars i år fram til at Utlendingsnemndas utvisningsvedtak av kurderen fra Tyrkia er ugyldig, men Utlendingsnemnda (UNE) anket til Høyesterett.

– Var for streng

– Utlendingsnemnda har anført at saken har prinsipiell betydning, noe jeg ikke kan se. Jeg mener det var en konkret avgjørelse knyttet til familien, sa kurderens advokat, Bent Endresen, etter dommen i lagmannsretten som var enstemmig.

– Nemndas vedtak er ugyldig fordi det vil være uforholdsmessig for datteren som lider av en alvorlig sjukdom. Nemnda anvendte altså en norm som er for streng i forhold til lovens norm. På de andre punktene fikk UNE medhold, men det er forsåvidt uten interesse for resultatet, poengterte Endresen i mars.

Brudd på utlendingsloven

I avslaget på søknaden om oppholdstillatelse legger Utlendingsnemnda (UNE) til grunn at Kamuran Kaplan er skyldig i grove brudd på utlendingsloven. Dette fordi han ikke forlot Norge frivillig da Justisdepartementet avslo anken på asylsaken hans i 2000.

– Lagmannsretten var enig med Utlendingsnemnda i at de straffbare forhold Kaplan har gjort seg skyldig i, tilsier at han blir utvist. Lagmannsretten kom likevel til at utvisning var urimelig av hensyn til omsorgen for datteren som har oppholdstillatelse i Norge, skrev Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE), for noen måneder siden på spørsmål fra Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Fylte aldri vilkårene for opphold

– UNE mener det er feil når lagmannsretten ikke har lagt avgjørende vekt på at Kaplan aldri har fylt vilkårene for tillatelse til å bli i Norge, at han har arbeidet her ulovlig i mange år og heller ikke reist ut etter at han har fått avslag, forklarte Lyster.

– UNE mener hensynet til datteren ikke kan være avgjørende, også fordi familien kan velge å bosette seg sammen i Tyrkia, selv om det offentlige omsorgstilbudet for henne i Tyrkia ikke vil være like godt som i Norge, påpekte Utlendingsmemndas infosjef.

For barnas skyld?

Høyesterett skal snart foreta en rettslig overprøving av nemndas vedtak om asylavslag og etterfølgende vedtak om utvisning. Særlig om utvisningsvedtaket er et «uforholdsmessig tiltak overfor utlendingens barn».

Kamuran Kaplan har vært i Norge siden 1998, men søknaden hans om asyl, arbeids- og oppholdstillatelse har aldri blitt innvilget. Han har brukt opp alle «vanlige» ankemuligheter. Derfor brakte han saken inn for Oslo tingrett i fjor. 42-åringen tapte.

Kaplan har jobbet i Tec Con på Randaberg siden 2000 og har vært medlem av Fellesforbundet i flere år. Magasinet for fagorganiserte har fulgt hans sak i over fire år.

Familien får bli

Kamuran Kaplan er eneforsørger for kona Naïme og de tre barna. Kona og barna har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge i påvente av nye regler.

Kaplans arbeidsgiver Tec Con, og særlig daglig leder Jan Kurt Johnsen, har støttet og hjulpet ham også økonomisk gjennom ankesakene, fortalte Eldar Myhre, leder av Fellesforbundet avd. 25 i Stavanger, tidligere. Tec Con vil beholde Kamuran som er skiftleder i Randaberg-bedriften.

– Høyesterett starter behandlingen av ankesaken torsdag 28. oktober kl. 9.15, og det er satt av hele dagen.

Annonse
Annonse