JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Latviere på slavelønn

Svenske Byggnads har oppdaget seks latviske bygningsarbeidere som jobbet for 16 kroner i timen i Skåne. I dag svarte forbundet med blokade mot det latviske firmaet Metto Jumtis.

Ifølge LO-Tidningen har det svenske bygningsarbeiderforbundet i Skåne startet blokade av Metto Jumtis arbeid på en skole i Vellinge. Etter tariffavtalen, som det latviske byggefirmaet har med forbundet, skulle arbeiderne fått 158 kroner i timen. I virkeligheten er de blitt tvunget til å akseptere 16 kroner, mener Byggnads.

Skyggeavtale

– En slavekontrakt, sier Torbörn Johansson, avtalesekretær i Byggnads. Det er dét han kaller «skyggeavtalen» som latviske Metto Jumti har fått sine arbeidere til å skrive under for oppussingen av skolebygget i Vellinge.

Offisielt har bedriften tegnet tariffavtale med det svenske bygningsarbeiderforbundet, men ved siden av finnes det altså nevnte skyggeavtale der de seks arbeiderne aksepterer en lønn på 16 kroner i timen, skriver LO-Tidningen.

Jobbtrafficking

Lønna utbetales kun når arbeidet er gjort og blitt godkjent. Tre av de seks latviske arbeiderne er organisert i Byggnads. To av dem har fått noen tusenlapper de siste månedene, mens den siste ikke har fått noen lønnsutbetaling i det hele tatt, melder bladet videre.

– For jævlig, kommenterer Torbjørn Johansson som kaller utnyttelsen av arbeiderne for «jobbtrafficking».

– Vi har de siste årene opplevd flere slike saker, og vi har advart mot denne utviklingen, poengterer han.

Som Laval - nesten

Akkurat som i den kjente Laval-saken i Vaxholm er det igjen et latvisk byggefirma som utfører arbeid ved en svensk skole. Men forskjellen er at Byggnads har tegnet tariffavtale med Metto Jumti. Tre av de ansatte er altså medlem av forbundet, og en fjerde har signalisert at han vil melde seg inn.

Dermed finnes det intet hinder til å ta i bruk avtalefestede «kampmidler» for å drive inn tarifflønn for sine medlemmer, mener LO-Tidningen. Blokaden startet i dag tidlig. Byggnads har lovet sine medlemmer fullt streikebidrag og skal ordne innkvartering for de rammede arbeiderne.

Annonse

Flere saker

Annonse