JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samarbeid mot arbeidsløshet

Statsminister Jens Stoltenberg oppfordret til samarbeid for å løse den globale arbeidsledighetskrisen da han åpnet den internasjonale konferansen om sysselsetting i dag.

linesch@lo-media.no

Som en av fire viktig pilarer i arbeidet videre for å bedre det internasjonale arbeidsmarkedet trakk Stoltenberg fram rollen til fagbevegelsen og arbeidstakerorganisasjoner.

Statsministerens kontor er vertskap for konferansen som arrangeres i samarbeid mellom Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Det internasjonale valutafondet (IMF).

Unik arena

– Det er første gang disse to organisasjonene går sammen om et slikt stort arrangement. Dere har skapt en unik arena for å diskutere hvordan vi skal kunne skape flere jobber, sa Stoltenberg.

Han sa imidlertid også at det ikke finnes én strategi – en fasit - som passer alle.

– Vi må samarbeide om å føre en aktiv politikk som bekjemper høy permanent arbeidsledighet. Vi må lære av hverandre, sa Stoltenberg under åpningen.

30 millioner skjøvet ut

Over 30 millioner mennesker er skjøvet ut i arbeidsledighet som en følge av finanskrisen.

– Det som startet som en finanskrise er blitt en arbeidsledighetskrise, sa Stoltenberg.

Han understreket spesielt bekymringen for den høye ledigheten blant unge, samt de mange som er kastet ut av arbeidsmarkedet i løpet av krisen.

- Mange kommer ikke tilbake til arbeidslivet.

Historisk konferanse

IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn karakteriserte konferansen som historisk, i betydningen av at ILO og IMF faktisk nå er sammen på en slik konferanse.

- Det er kanskje overraskende for dere, at vi gjennom vår over 60 år historie, ikke har klart å arrangere en slik konferanse tidligere.

Han håper denne konferansen blir den første i rekken av mange, og at resultatet er at de som er i Oslo i dag med stolthet kan si at de var med der det begynte, i Oslo i 2010.

Samme mål

Strauss-Kahn understreket at selv om IMF og ILO har ulike tilnærming til utfordringene på arbeidsmarkedet, så er målet det samme.

Også han uttrykte spesiell bekymring for de mange unge som er hardt rammet av krisen. Han snakket også om de langsiktige konsekvenser av høy arbeidsledighet, for den enkelte og samfunnet.

Strauss-Kahn mener at finanskrisen innførte nye regler og at det nå må tenkes annerledes.

- Læreboken fra tidligere er ikke nok, sa han.

Trenger nye tanker

Generalsekretær i ILO, Juan Somavia mener også det må en ny tankegang til.

- Vi kan ikke stole på politikken som fikk oss inn i krisen.

Under sin åpning understreket han viktigheten at det ikke bare tenkes økonomisk vekst og nye arbeidsplasser, men at arbeidslivet på samme tid må følge en decent work-agenda.

Også Somavia har tro på produktiv dialog mellom ILO og IMF, selv om de har ulike mandat og politisk tilnærming.

- Og selv om det kan virke vanskelig å finne løsninger, så er det mulig. Og vi har verktøyene som skal til, mente Somavia.

Annonse
Annonse