JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Roar Flåthen: – Ta sosiale hensyn

LO-leder Roar Flåthen oppfordrer Det internasjonale pengefondet til å ta mer sosiale hensyn når de utformer lånebetingelsene for sine lån.

torgny@lo-media.no

LO-leder Roar Flåthen appellerte til Det internasjonale pengefondet (IMF) om å arbeide for et organisert arbeidsliv i sitt innlegg til ILO-IMF-konferansen i Oslo i dag.

– Det skal ikke bare være den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, som fremmer saker vedrørende arbeidslivet. Pengefondet må være tydelige på hvor viktig det er å ha et organisert arbeidsliv. Arbeidstakerrettigheter skal respekteres. Pengefondet må ikke sette som lånebetingelser at arbeidstakerrettigheter og offentlige velferdsordninger undergraves, sa Flåthen som mente at Pengefondet og ILO burde samarbeide når slike lån skal inngås.

Flåthen tok også opp et gammelt fagforeningskrav om å få arbeidstakerrettigheter inn i internasjonale frihandelsavtaler.

Det var flere andre på konferansen som var kritiske til hvordan Pengefondet utarbeidet lånebetingelsene. Også den franske finansministeren Christine Lagarde tok opp spørsmålet om ikke ILO-standarder burde med i ulike IMF-program.

Flåthen sa at dagens konferanse hadde vært interessant og viktig. Sysselsetting er selve kilden til bærekraftig utvikling.

– Det er bekymringsfullt at det er så stor ledighet verden over, spesielt blant ungdom, sa LO-lederen som understrekte at det ikke var nok med arbeidsplasser. De arbeidsløse må tilbys anstendige arbeidsplasser. I dette arbeidet er det viktig med drahjelp fra nasjonale myndigheter og internasjonale organisasjoner som IMF og ILO.

Han avsluttet innlegget sitt med en direkte appell til Pengefondet om å bidra til å bedre folks hverdag , en hverdag som må bygge på bedre sosiale ordninger, kollektive forhandlinger, økte minstelønner og progressiv skattlegging.

Annonse
Annonse