JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mennesker. Motivasjon. Muligheter

Klesbedriften Stormberg selger ikke bare billige klær, men har klart det kunststykket å være en økonomisk suksess og samtidig rekruttere folk som ofte har vanskeligheter på arbeidsmarkedet.


14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Mens jeg sitter og venter på Steinar J. Olsen; gründeren, den opprinnelige stormbergeren, den daglige lederen av Stormberg; får jeg tid til å se meg om i de lyse lokalene til kristiansandsbedriften.

Vi bryr oss, er misjonen, turglede til alle, er visjonen. Verdigrunnlaget er mot, ærlighet, bærekraftig og inkluderende. Alt er nedfelt i tydelig blå skrift på hvit bunn.

Jeg ser bilde av ei lita jente som bygger småstein på småstein, som en varde. I motlys. Det lyser blidt sørland, det lyser alvor.

Menneskers muligheter

Og alvoret startet i 1998. Steinar J. Olsen og tre andre, hvorav en kom fra NAV, er her ennå, startet klesbedriften Stormberg under mottoet små turer er også store. En bedrift som i dag omsetter for 180 millioner kroner.

– Vi ble fort enige om at vi skulle være en bedrift som var opptatt av mer enn topp- og bunnlinja, sier Olsen.

For han hadde øye for at det fins mange mennesker i dette landet som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Det kan være mennesker med ulike fysiske og psykiske handikap, eller menesker som har sittet i fengsel og dermed ikke er de mest populære arbeidssøkerne.

Olsen bestemte sammen med sine kolleger at Stormberg skulle være en bedrift som rekrutterte 25 prosent av sine ansatte blant denne gruppen.

– Vi ønsker å se på menneskers evner og muligheter. Da må vi gi dem tillit. Behandler du folk som kriminelle, ja så oppfører de seg jo ofte nettopp som det, forteller han.

Opptatt av framtida

Stormberg har god kontakt med flere arbeidsmarkedsbedrifter og NAV. Sistnevnte tar de direkte kontakt med etter behov.

Når de får inn en kandidat de vurdere å ansette innenfor 25 prosent-regelen, så gjør de et intervju.

– Hva legger dere vekt på i intervjuet?

– Vi ser etter om de har motivasjon og vil videre i livet. Noen er åpne om fortida si, andre ikke. Det vi er interesserte i, er hva de vil gjøre framover, ikke hva de har gjort. Vi forventer ærlighet og sjekker gjerne referanser. Men om det er tidligere fengselsfugler, så har de jo sonet dommen ferdig når de kommer til oss, sier Olsen.

Involvering

Stormberg, som i dag har 92 ansatte, liker også å markere på sin egen hjemmeside og andre steder at de praktiserer en stor grad av medbestemmelse.

Olsen viser til Lean-metoden. De ansatte deler seg gjerne inn i mange grupper som ledes av folk som ellers ikke har lederansvar. Her diskuterer de hvordan Stormberg ledes fra dag til dag.

De har hyppige allmøter, av og til to ganger i uka. De kjører helgeseminarer og mye interninformasjon på mail. Teamarbeid er utbredt, og ofte involveres ansatte på tvers av disse teamene. Ifølge Olsen.

– Vi bruker nok litt lenger tid på beslutningene, men det blir stor kraft på det vi vedtar. Alle er ikke nødvendigvis enige om alt, men prosessen er involverende og god, mener han.

Realkompetanse

Stormberg er en bedrift der de ansatte ikke har mye formell kompetanse.

Få har universitet- og høyskoleutdanning. Men veldig mange har bra realkompetanse.

Likevel har suksessen vært formiddabel på de 12 årene bedriften har eksistert. Ti av årene har de levert med overskudd.

For kort tid siden var de imidlertid nødt til å nedbemanne med tre ansatte.

– To faste måtte gå, men disse er begge i arbeid igjen. Og en vikar kunne vi ikke fornye kontrakten med. Det var en vond situasjon. Det er jo mye mer lystig å rekruttere folk enn å gå den andre veien, forteller Olsen.

Peker ikke nese

I Stormbergs rekrutteringspolitikk vil nok noen mene at det også ligger implisert en kritikk av myndighetene og andre bedrifter som ikke er så flinke til å rekruttere fra de som oftest faller utenfor arbeidslivet. Olsen ser også dette poenget.

– Jeg har kritisert arbeidsgivere i det offentlige for ikke å rekruttere på samme måte som oss. Jeg peker ikke nese til noen, men mener jo at det er mulig å bli mye flinkere enn mange er.

Festtaler

Olsen sitter for øvrig i et regjeringsoppnevnt utvalg for arbeidsrettede tiltak og mener at effekten av arbeidsmarkedstiltak har vært veldig liten i Norge.

Han peker også på at de i Sverige har redusert midlene som brukes på dette.

Olsen skulle gjerne sett at arbeidsgivere ble pålagt å ta inn mennesker som har vært arbeidsledige lenge.

6. mars i år besøkte statsminister Jens Stoltenberg på eget initiativ Stormberg.

– Veldig hyggelig og interessant møte, forteller Olsen, som under besøket la fram et forslag om å la arbeidsgivere som ansatte folk som har vært arbeidsledige i mer enn to år få to års fritak av arbeidsgiveravgiften for denne konkrete arbeidstakeren.

Statsministeren var ikke like begeistret.

– Er det ikke en fallitterklæring å friste med økonomiske midler?

– For Stormbergs fortsatte motivering vil et sånt forslag ikke ha noen betydning, og kanskje ikke så mange andre heller. Men mange bedrifter sier de skal ta samfunnsansvar – men gjør de det? Det blir mange fine ord og mye festtaler.

Mye kastes

I 2007 begynte Stormberg også med panting av klær som den første klesbedriften i landet. Også her har Olsen oppfordret andre bedrifter til å følge Stormbergs eksempel.

Foreløpig uten synlige resultater. Men han tror dette kommer.

Om lag 1.000 plagg stormbergklær i året får de inn til panting, noe lederen mener er for lite.

– Det kastes utrolig mye brukbare klær i Norge, sier han.

Samarbeid med LO

Stormbergklærne, som gjennomgående er billige, er alle produsert i Kina – et land som ikke er verdenskjent for å ha ordnede arbeidsforhold.

Olsen forteller at heller ikke de har noen garantier for at alt er som det bør være i Kina.

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre arbeidsvilkårene til de som lager våre klær. Ikke minst jobber vi med lønningene. Vi får tilbakemeldinger fra den enkelte bedrift. To ganger i året reiser vi dit på anmeldte besøk. Dessuten samarbeider vi med Wei Chen i LOs internasjonale avdeling, sier Steinar J. Olsen.

Om lag 30 fabrikker i Kina med til sammen 7.000 ansatte lager stormbergklær.

Ærlighet varer lengst

En av de ansatte Stormberg har rekruttert innenfor 25 prosent-regelen er 40 år gamle Siri. Hun var stoffmisbruker i mange år og har flere fengselsdommer bak seg.

Siste gangen hun sonet, bestemte hun seg for at nå måtte det bli slutt. Riktig nok hadde hun hatt ulike jobber mellom soningen av de ulike dommene, men rusmisbruket var i ferd med å ta fullstendig overhånd.

I Stavanger fengsel, hvor hun satt, kom Siri i kontakt med programmet ”Ny Start” – og via dette med Stormberg.

En kamerat jobbet også hos Stormberg. Siri fikk permisjon fra fengslet til jobbintervju med Steinar J. Olsen.

I dag er dette tre og et halvt år siden.

– Jeg hadde vært inne i fengsel veldig lenge – det var veldig merkelig å komme ut og treffe mennesker i frihet igjen. Var litt nervøs, men det gikk da greit. Steinar ønsket at jeg var ærlig, og det prøvde jeg å være, sier hun.

Jobb alfa og omega

Så gikk det noen få dager, og Siri fikk beskjed om at hun var hjertelig velkommen hos Stormberg. På lageret.

– Det var jo akkurat det jeg ville. Jeg liker fysisk arbeid og er ikke noe kontormenneske. Nå trives jeg kjempegodt. Ikke minst fordi arbeidsmiljøet her er så bra, sier Siri.

Hos Stormberg opplever hun mye medbestemmelse og er begeistret for det Olsen og bedriften står for. Hun mener mange burde tenke på samme måte.

– Jeg har møtt mange dyktige arbeidsfolk i fengslet, men flere arbeidsgivere vil ikke ta i tidligere domfelte med ildtang en gang. Det hadde gått galt med meg om jeg ikke hadde fått tillit av Stormberg. Det er alfa og omega for en straffedømt å ha noe å gå til ved løslatelsen, sier Siri.

Stormberg er en Inkluderende arbeidsliv-bedrift og har inngått en avtale med trygdeetatens Arbeidslivssenter, som blant annet forplikter dem til å arbeide målrettet for å holde sykefraværet på et lavt nivå og å bidra til at mennesker som har problemer med å komme ut i arbeidslivet, får jobb.

Siden starten i 1998 har Stormberg rekruttert en del av sine medarbeidere blant unge mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet.

I Stormbergs "Handlingsplan for inkluderende arbeidsliv" er det fastsatt et mål om at 25 prosent av medarbeiderne i skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg har hatt et mangeårig samarbeid med NAV Arbeid, arbeidsmarkedsbedrifter og fengsler i forhold til rekruttering av medarbeidere.

Dette har gitt bedriften dyktige, lojale og stabile medarbeidere som har bidratt sterkt til at Stormberg som merkevare har klart seg godt i konkurransen med sterke, internasjonale merkevarer.

Sykefraværet ligger på et lavt nivå. I snitt har det totale kort- og langtidsfraværet de siste fem årene vært på 5,4 prosent (2,7 prosent i 2005. 4,2 prosent i 2006, 7,2 prosent i 2007, 5,7 prosent i 2008, 7,4 prosent i 2009). Kilde: Stormberg.no

14.09.2010
14:33
16.12.2013 14:05

Stormberg er en Inkluderende arbeidsliv-bedrift og har inngått en avtale med trygdeetatens Arbeidslivssenter, som blant annet forplikter dem til å arbeide målrettet for å holde sykefraværet på et lavt nivå og å bidra til at mennesker som har problemer med å komme ut i arbeidslivet, får jobb.

Siden starten i 1998 har Stormberg rekruttert en del av sine medarbeidere blant unge mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet.

I Stormbergs "Handlingsplan for inkluderende arbeidsliv" er det fastsatt et mål om at 25 prosent av medarbeiderne i skal være rekruttert blant unge mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet.

Stormberg har hatt et mangeårig samarbeid med NAV Arbeid, arbeidsmarkedsbedrifter og fengsler i forhold til rekruttering av medarbeidere.

Dette har gitt bedriften dyktige, lojale og stabile medarbeidere som har bidratt sterkt til at Stormberg som merkevare har klart seg godt i konkurransen med sterke, internasjonale merkevarer.

Sykefraværet ligger på et lavt nivå. I snitt har det totale kort- og langtidsfraværet de siste fem årene vært på 5,4 prosent (2,7 prosent i 2005. 4,2 prosent i 2006, 7,2 prosent i 2007, 5,7 prosent i 2008, 7,4 prosent i 2009). Kilde: Stormberg.no




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker