JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rådgiverne ut av skolen

Therese Anita Holmen i Kvinnepanelet mener at det er viktig at rådgivningstjenesten ikke er en del av skoletilbudet.

torgny.hasaas@lomedia.no

27. september vil Kvinnepanelet overlevere sin utredning til likestillingsminister Audun Lysbakken. Elektriker Therese Anita Holmen i fra Sokndal som er medlem i panelet, tar til orde for å fjerne rådgivningstjenesten fra skolen og opprette egne rådgivningsteam i fylkene.

– Det har vist seg at lærere ikke nødvendigvis vet nok om arbeidslivet til å gi god rettledning, at et slikt team er bedre i stand til å gi ungdommen gode råd, sier Holmen.

Et rådgivningsteam bør ha mulighet til å ha bedre kontakt med opplæringskontor og ikke minst næringslivet slik at en utdanner seg til et yrke hvor det er arbeid. Bedre rådgivning på skolen er en av Holmens kjepphester etter at hun selv opplevde å få svært dårlige råd fra sin rådgiver på slutten av ungdomsskolen. Hun understreker at Kvinnepanelet ennå ikke har konkludert, men at dette er forslag i debatten, og akkurat debatt er noe som Kvinnepanelet ønsker seg.

Det er bare tre prosent av elektrikerne i Norge som er kvinner. Det har Holmen tenkt å gjøre noe med. Å få en jevnere fordeling av yrkesvalgene er viktig for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinne- og mannsyrker.

Av forslagene som kvinnepanelet diskuterer er å opprette nettverkgrupper for damer innen ulike fagområder med kvinneunderskudd. Holmen nevner: bygg- og håndverk, fiskeri, teknologi, skogbruk, forsvaret og bergverksdrift. Bergverksdrift er hennes egen bransje. Holmen er elektriker i Titania gruver i Sokndal.

Hun håper også å få liv i to organisasjoner: Kvinner i mannsyrker (KIM) og Menn i kvinneyrker (MIK). Disse skal kunne skaffe fram rollemodeller. Rollemodeller er viktig for valget som de som velger utradisjonelt gjør.

Hun understreker at det ikke bare er viktig å rekruttere utradisjonelt.

– Det er også viktig å beholde de ansatte. Bedriftene må bli mer familievennlige. Dette gjelder for eksempel permisjonsordninger, sier Holmen. Hun understreker også at åpningstidene i skolefritidsordningen og barnehager må være tilrettelagt slik at begge foreldre kan være ute i arbeid.

Holmen er organisert i EL & IT Forbundet.

Annonse
Annonse