JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk venstreside handlingslammet

– Det er godt å være i Norge. Dere er bedre på grasrotorganisering på venstresiden enn oss svensker. Arbeiderbevegelsen i Sverige sliter foran valget, sier sosialdemokrat og redaktør Daniel Suhonen på Velferdskonferansen 2010.

nina.hanssen@lomedia.no

Suhonen er invitert til Norge for å fortelle om endringene av den svenske velferdsstaten. Og han vet godt hva han snakker om. Han har nemlig skrevet flere bøker om konsekvensens av et høyrestyrt Sverige.

Blant annet har han bidratt med sentrale analyser av endringer i den svenske velferdsstaten under den høyredominerte Reinfelt-regjeringen gjennom boka "Åtta år med Reinfeldt. Vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik" (2006) og oppfølgeren "Bokslut Reinfelt" (2010).

De siste månedene før valget har han reist land og strand for å prate om dette. Men han er ikke sikker på valgseier søndag.

Men selv om det er høyresiden som får gjennomgå i mesteparten av hans analyser er det heller ikke bare ros til venstresiden i Sverige.

Savner et prosjekt

Fra talerstolen i Folkets Hus kommer det også stikk til arbeiderbevegelsen.

– Mens arbeidsledigheten stiger og forskjellene vokser, blir venstresiden svakere. Dette tror jeg skyldes at de ikke har et prosjekt. De vet ikke helt hva de vil, sier han. Dessuten har de borgerlige stjålet retorikken deres og kaller seg det nye arbeiderpartiet. Samtidig vet vi at folk flest støtter opp under velferdsmodellen og er villig til å betale skatt.

– Den nordiske velferdsmodellen er sterk, men skjør. Den er i ferd med å briste i Sverige nå. De som river ned, kaller seg det nye arbeiderpartiet, sier han.

Suhonen sier at hvis man analyserer Moderatenes politikk og det de har gjort, er det lett å avsløre at dette ikke er det moderne arbeiderpartiet.

Ser ingen forskjell

I kronikken "Varför ingen arbetarklass?" i Helsingborgs Dagblad 30.april 2010 kritiserer han blant annet sosialdemokratenes skattefrykt.

Sahlin har lovet skattelette til pensjonistene, men sier ingenting om at hun vil innføre mer skatt for de rikeste.

Velgerne ser ikke forskjell på de to sidene. Heller ikke svensk LO er godt synlig i valgkampen.

– LO burde være mer bekymret. De mister oppslutning veldig fort. Før var organisasjonsgraden rundt 75 prosent i Sverige. Nå har LO rundt 65 prosent. Fagforeningsknusingen er alvorlig og politikken som Reinfeldt har ført er verre enn Thatchers, sier han.

Sakte men sikkert har det skjedd et systemskifte i Sverige der nyliberalistene har satt dagsorden, sier han.

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister.

Annonse

Flere saker

Annonse

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister.